23948sdkhjf

Polet innfører pant på plastflasker

Plastflasker har betydelig lavere klimaavtrykk enn glassflasker. Med pant sikres resirkulering og at flaskene ikke havner i naturen.

Derfor setter Vinmonopolet nå krav til sine leverandører om at alle plastflasker som lanseres i vårt basisutvalg må ha pantemerke på etiketten.

Så langt har polet kun tre plastflasker med vin på pant. Grunnen til at det foreløpig ikke er flere, er at det stilles svært strenge krav til både lim, etikett og korker i det norske pantesystemet. Kravene som sikrer at flaskene er egnet til å resirkuleres til nye plastflasker, må innarbeides hos de utenlandske plastflaskeprodusentene. Dette er i full gang, og antallet plastflasker med pant i polets butikker vil dermed øke fremover.

Lettere emballasje som plast gir betydelig mindre klimagassutslipp fra produksjon og transport. Faren for forsøpling må veies opp mot dette. Norge har et av verdens mest effektive pantesystem. Rundt 90 prosent av alle plastflasker og drikkevarebokser resirkuleres – høyest i verden.

Alle butikker og kiosker som selger flasker og bokser med pant er pliktige til å ta imot og utbetale pant. Utsalgsteder uten panteautomat, slik som Vinmonopolet, kan ta imot en begrenset mengde.

"Vi oppfordrer deg til å gå til en butikk med panteautomat dersom du har mange panteflasker. Våre flasker kan returneres sammen andre panteflasker",skriver Vinmonopolet på sin hjemmeside. Panten er 3 kroner for 0,75 l flaske (2 kroner under 0,5 liter).

Er du usikker på om produktet har pant? Se etter pantemerket på etiketten eller filtrer på emballasjetype (emballasje med pant) i søk på Vinmonopolet.no. 

Kilde: Vinmonopolet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096