23948sdkhjf

- Etterspørselen etter plast vil øke

Forsknings- og teknologisenteret Norner mener plastforbruket i verden vil øke i den kommende tiden.

– Det globale forbruket av plast vil øke i årene som kommer. Men enkelte bruksområder er under press. Det er bra fordi plast er et altfor viktig materiale til å misbrukes, sier Thor Kamfjord, direktør for forretningsutvikling i forsknings‐ og teknologisenteret Norner i en melding.

Senteret, som har forsket på plast i industrien i over 40 år fra Stathelle i Telemark, peker på at etterspørselen etter plast de siste årene har oversteget produksjonskapasiteten globalt.

– I Vest‐Europa har forbruksveksten av plast ligget mellom 1,5 til 2 prosent de siste årene. I Sentral‐ og Øst‐Europa har veksten vært mellom 2 og 4 prosent. Kina og India er i enorm utvikling. Kineserne og inderne har en nesten dobbelt så høy forbruksvekst av plast som europeere, sier Kamfjord.

Bedre økonomiske forhold i større deler av Asia blir sett på som en av årsakene til at plastens fremtid fortsatt er trygg på et globalt nivå.

- Økonomien der er blitt bedre og da skal det bygges flere hjem og næringsbygg og også infrastruktur. Plast er et viktig materiale for bygg og infrastruktur. Men i Asia har stadig flere råd til å kjøpe biler, elektronikk og hvitevarer, også i disse varene er plast et mye brukt materiale, sier Kamfjord.

Senteret skriver at arbeid med å forhindre matsvinn i verden også vil øke forbruket av plast. Den vestlige måten å behandle mat på for å forhindre at den blir gammel og forråtnes før man får spist den, er ifølge senteret bærekraftig og vil sørge en økning av plastforbruk til matemballasje i tidene fremover.

– Forbud mot engangsplast betyr lite for etterspørselen

 Å gå mot forbud mot enkeltprodukter som sugerør og engangsartikler mener Kamfjord ikke vil ha stor effekt på etterspørselen. Han mener det er bedre å satse på økt gjenvinning av produkter, og å sørge for at så lite som mulig havner på avveie.

– Vi må se på plast som en ressurs og lage systemer som sikrer at plast ikke kommer på avveie, men blir samlet inn og gjenvunnet. Her har både industri, myndigheter og forbrukere et ansvar. Vi ser at plastindustrien forbereder seg på at det vil bli økende etterspørsel av gjenvunnet plast og til en viss grad på bekostning av jomfruelig plast. Flere plastprodusenter investerer nå i gjenvinningsindustri og i teknologi som sikrer at kvaliteten på gjenvunnet plast øker og at kostnaden på gjenvunnet plast reduseres, forteller Kamfjord.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.329