23948sdkhjf

Vi må delta i ryddesjauen!

NRK-serien «Planet Plast» skal vises i fire uker fremover. Serien setter virkelig søkelyset på deler av vår bransje, på holdninger og for så vidt verdens bruk av plast. La oss markere oss, og ta del i Hold Norge Rents kampanje og Strandryddedagen. Norner sender også en oppfordring til action!

Hold Norge Rent sitt årvisse engasjement, Strandryddeuken, pågår som navnet sier i en hel uke, fra 30. april til 6. mai. Organisasjonen oppfordrer bedrifter, organisasjoner, skoler, idrettslag, frivillige til å brette opp ermene og stå sammen om å rydde strender, øyer, holmer og havbunnen eller langs vassdrag og innsjøer i innlandet.

Selve Strandryddedagen avholdes 5. mai. Det er en nasjonal dugnad for å rydde strender for søppel og skrot. Dette gir et direkte bidrag til å redusere avfallet i havet, gjør strandsonen ren og innbydende samtidig som den bevisstgjør alle som deltar.

Noe felles bransjeinitiativ fra plastindustriens side til å ta tak i problematikken – eller engasjere seg i ryddedugnaden – er dessverre mangelvare. Noen bedrifter har meldt tilbake at de deltar, men noen koordinering fra plastbransjeorganisasjoner eksisterer ikke i Norge.

Norner AS er et unntak. Og nå melder selskapet at de tredje året på rad engasjerer seg med en registrert aksjon. Og Norner utfordrer samtidig flere plastbearbeidende bedrifter til å gjøre det samme. Alle kan gjøre litt og med felles innsats fjerne søppel og spesielt plast før den blir til mikroplast!

Plastmaterialer spiller en sentral rolle i samfunnet og bidrar unikt til bærekraft på mange måter. Mest plast bruker vi til emballasje som har lav vekt og som gir svært god beskyttelse av matvarer i transport, butikk og hos forbruker. Lav vekt gir store energibesparelser under transport og bedre beskyttelse fører til betydelig mindre matsvinn.

Plasten er likevel en del av det synlige og usynlige forsøplingsproblemet fordi for mye av plasten havner i naturen, flyter med elvene og ender opp i havet, bitene spises av fugler, fisk og dyr med tragedier som resultat.

Norge har gode innsamlings- og gjenvinningsordninger. Likevel er det viktig å skape bevissthet og gode holdninger. Hold Norge Rent bidrar til dette. Norner det samme.

Sistnevnte har stor og bred kompetanse på plast. På selskapets tidligere strandryddeaksjoner har man funnet at ca. 70 prosent av funnene er plast.

– Heldigvis fant vi i fjor under 20 prosent av søppelvolumet på den stranden vi ryddet året før. Det viser at det nytter! sier Ole Jan Myhre i Norner i en pressemelding

Hold Norge Rent rapporterer resultatene fra hele landet. Rapporten viser at 91 prosent av funnene er plast: 38 prosent stammer fra personlige forbruksprodukter, 37 prosent fra fiskeri og 18 prosent fra industri- og næringsvirksomhet.

Plastforum følger Norners oppfordring: La oss brette opp ermene – ta del i denne felles ryddeaksjonen! Se mer – meld deg på – og registrere deg på: https://holdnorgerent.no/ryddeportalen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126