23948sdkhjf

Nye batterityper på plast eller papir

Kostnadene til produksjon av batterier kan reduseres vesentlig. Det viser svensk forskning.

Ved hjelp av nye materialer og ny produksjonsteknologi er det mulig å redusere kostnadene for batteriproduksjon. Det viser svensk forskning. Det er organisasjonen Rise som skriver dette i en pressemelding.

Batteriene det er tale om, såkalte modulitter består av seriekoblede superkondensatorceller. Disse er fremstilt ved hjelp av en trykkteknologi på plater av så vel plast som papir. Ideen går ut på, at man i fremtiden skal kunne fremstille plast- eller papirbatterier. Disse batteritypene vil ha langt lavere produksjonskostnader enn dagens batterier.

Dette har stor interesse på de fleste markeder, også det norske. Plastforum kjenner ikke til om akkurat denne produksjonsteknologien har vært forsket på her hjemme.

Modulit-projektet ble satt i gang i 2014 av det uavhengige, svenske, statslige forskningsinstituttet Rise, som holder til i Borås. Projektet ble utviklet i samarbeid med KTH, Linköpings Universitet og Mittuniversitetet. Sammen skulle de utvikle nye metoder for å redusere produksjons- og integrasjonskostnader når energi skal lagres i celler. Prototypene er blitt produsert på Rises test- og demonstrasjonsanlegg. 

Hos Rise har man bygd videre på en allerede kjent teknologi for å redusere energikostnadene ved lagring av energi.

– Vi har jobbet med såkalt monolitisk integrasjon av energilagringsmoduler, sier Mats Sandberg, seniorforsker hos Rise Acreo.

– Monolitisk integrasjon er et kretsløpskonsept som har vært kjent siden 1960-årene, da man begynte å produsere integrerte kretser. Sistnevnte har revolusjonert elektronikkindustrien de siste 50 årene.

Kan vi nå forvente en aldri så liten revolusjon i batteriteknologien også?

(Kilde: Plastforum.dk/Af Redaktionen, Danmark) 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093