23948sdkhjf

Borealis med i gigant-JV i USA

Selskapene Total, Nova Chemicals og Borealis kunngjorde 19. februar at de tre selskapene har signert en endelig avtale om å etablere et joint venture for petrokjemi på den amerikanske gulfkysten.

Det nye JV-selskapet vil være eid med 50 prosent av Total og 50 prosent av Novealis Holdings LLC. Sistnevnte er et JV mellom Borealis og NOVA Chemicals. Prosjektet må ha nødvendige godkjennelser fra myndighetene.

Samarbeidsprosjektet er meget omfattende og inkluderer en etancracker i Port Arthur, Texas, med kapasitet på 1 million årstonn. Crackeren er allerede under bygging.

Total har et eksisterende PE-anlegg i Bayport, Texas med kapasitet på 400.000 årstonn. Nå skal det bygges en ny Borstar-enhet for PE med en kapasitet på 625.000 årstonn i det samme petrokjemikomplekset, altså hos Total i Bayport.

 Den nye dampcrackeren, som alene representerer en investering på 1,7 milliarder USD (13.2 milliarder kroner), bygges sammen med Totals/BASFs eksisterende dampcracker i Port Arthur. Prosjektet, som er planlagt å starte opp i 2020, gir arbeid for opptil 1.500 personer i anleggsperioden.  

 Anlegget blir helt sentralt i det voksende amerikanske og globale markedet for PE. Og de tre JV-kameratene ser på anlegget som en viktig milepæl, ikke minst hva gjelder å utnytte billig, amerikansk skifergass.

Mark Garrett, konsernsjef i Borealis, tror på et meget kostnadseffektivt, integrert petrokjemianlegg, og at deres egen Borstar-katalysatorteknologi vil gi etterspurte PE-kvaliteter ut i det nordamerikanske markedet.

Totalkostnadene for de planlagte aktiviteter er ikke offentliggjort.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094