23948sdkhjf

Gamle bildekk blir til nye bildeler

De tre plast- og kjemikaliaktørene Neste, Borealis og Covestro har gått sammen i en prosjektavtale for å muliggjøre resirkulering av kasserte dekk til høykvalitetsplast for bilbruk. Det skriver plastnet.se i en artikkel.

Ifølge en pressemelding har samarbeidet som mål å drive sirkularitet i plastverdikjeder og innen bilindustrien. Når dekkene ikke lenger er egnet for bruk, blir de flytende gjennom kjemisk resirkulering og deretter bearbeidet til basiskjemikalier. Disse blir deretter viderebearbeidet til polykarbonater med høy renhet som kan brukes i ulike bilapplikasjoner, som frontlysdeler, radiatorgriller og mer.

Som en del av samarbeidet konverterer Neste ferdig flytende, kasserte dekk til et råmateriale for polymer- og kjemisk produksjon og leverer deretter dette til Borealis. De vil så foredle råvaren til basiskjemikaliene fenol og aceton, og levere disse til Covestro som kan bruke dem til å lage polykarbonater. Prosentandelen av resirkulert innhold bestemmes av massebalansemetoden gjennom ISCC Plus-sertifisering.

De første produktene basert på samarbeidet er allerede tilgjengelige ettersom hver part har produsert den første batchen av sine respektive bidrag til prosjektet. I tillegg til polykarbonater kan prosjektpartnerne også vurdere polyuretaner som et mulig sluttprodukt, materialer som kan finne veien inn i deler av bilens interiør.

Selskapene understreker at potensialet for å skalere opp denne typen utvikling bør tas med i betraktningen når man setter ambisiøse mål for fremtidig EU-regelverk, som for eksempel utrangerte kjøretøyer.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126