23948sdkhjf

San Francisco forbyr bæreposer av plast?

San Francisco er lei av plastposer som forsøpler. Folk manglende evne til å rydde opp etter seg medfører at San Francisco, som den første byen i USA, kan komme til å innføre forbud mot bæreposer av tradisjonell plast i byens butikker. Forbudet trer i kraft om et halvt år dersom det endelig godkjennes.
San Franciscos miljøetat hevder at byen bruker noe sånt som 181 millioner bæreposer av plast hvert år. Lovforslaget, som kan sette en stopper for dette volumet, ble vedtatt av bystyret i San Francisco 24. april i år. Settes det i kraft betyr det at det i supermarkeder og andre butikker blir forbudt å tilby kundene tradisjonelle plastbæreposer. Isteden må butikkene skaffe seg papir- eller tøyposer eller bæreposer av nedbrytbare plastmaterialer. Eventuelt må kundene ha med seg handlenett.
Ross Mirkarimi, som er initiativtager til forbudet i San Francisco, håper nå at hans initiativ til å få slutt på bæreposer av plast skal få andre byer i USA til å følge etter. Han retter også kritikk til USAs øverste politikere og myndigheter som ikke har tatt tak i plastposeproblemene på nasjonalt plan. Ordføreren i San Francisco, Gavin Newsom, skal visstnok støtte forslaget. I følge pressekommentarer vil han trolig godkjenne forslaget. Det betyr i så fall at forbudet får virkning seks måneder senere, omtrent når det er plastmesse, K2007, i Düsseldorf.

Her hjemme har lovforslaget i San Francisco blitt mottatt med glede i naturvernkretser og presseopplagene har vært flere. Alle, også plastbransjen, er enige om at bæreposer og annet skrap i gater og i fjæresteinene er en uting. Men; det har mest med folks holdninger å gjøre. At norske husholdninger burde bruke alternativer til plastposer når de kaster avfall til kommunale forbrenningsanlegg, har nylig vært framme i media. Det er en sak med flere sider. Naturvernerne tar normalt tak i at plastposer er produsert fra olje og ikke fra fornybare kilder. Når miljøregnskapet skal settes opp spiller også vektforhold, produksjonsøkonomi etc. inn. Dessuten; fjernet man all plast i kommunale forbrenningsanlegg, måtte man isteden tilføre ytterligere tungolje for å få fart i forbrenningen. At verden forbruker 87 % av olje- og gassforbruket til transport- og oppvarmingsformål (henholdsvis 45 % og 42 %) mens 4 % brukes til produksjon av plastdetaljer – og som senere kan nyttiggjøres til ombruk eller energigjenvinning, er nesten aldri framme i debatten. Miljøvern og bærekraftighet er med andre ord så mangt. Søppel i gater og andre steder liker vi uansett ikke. Hva med å gjøre som Singapore – innføre skyhøye bøter for å kaste hva som helst; en plastpose, tyggegummi eller sigarettsneip, annet sted enn i søppelkassene? AI
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.083