23948sdkhjf
Logg inn eller opprett for å lagre artikler
Få tilgang til alt innhold på PlastForum

Plast eller papp – hva beskytter maten best?

Jakten på mer miljøvennlig emballasje til mat møter flere utfordringer. Forsker Agnete Jordhøy Lindstad ved Nofima har undersøkt hvordan cellulosebaserte materialer som papp og papir kan erstatte plast, men resultatene viser at løsningen ikke er enkel. Det skriver Forskning.no i en artikkel.

Det konkluderes med at plast gir god beskyttelse mot fukt, fett og gasser – egenskaper som er avgjørende for at maten skal holde seg frisk lengre. Papir og papp tåler ikke dette like godt, og forsøk med ulike biobaserte belegg har vist blandede resultater. For eksempel fungerte emballasje med nedbrytbart belegg fint til smør, men brøt sammen i møte med kremost og majones.

En av de største utfordringene er å oppnå tett nok emballasje til såkalt modifisert atmosfærepakking (MAP), der gass brukes for å forlenge holdbarheten på kjøtt og fisk. I noen forsøk lyktes forskerne med å lage bionedbrytbar emballasje som holdt tett, men barrieren mot CO₂ var for svak. Dermed ble holdbarheten likevel kortere.

– Et mer miljøvennlig materiale er ikke en bærekraftig løsning hvis maten ødelegges raskere. Da kan matsvinnet øke, og miljøgevinsten forsvinner, påpeker Lindstad.

Hun vil nå fortsette forskningen for å utvikle cellulosebasert emballasje som kan konkurrere med plast – også for matvarer som er både fuktige og fete, som kjøtt, fisk og ost. Målet er å finne løsninger som både beskytter maten og reduserer plastforbruket.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.016