23948sdkhjf

Borealis i Bamble formelt overtatt av Ineos

Så er det formelt bekreftet; EU Kommisjonen har ikke hatt noen innvendinger mot at de norske anleggene til Borealis overtas av Ineos. De to selskapene meldte i dag, 3. september 2007, at salget av Borealis’ tidligere petrokjemivirksomhet i Norge og andelen i Noretyl gasscrackeren til britiske Ineos dermed er formelt fullført.
Salgsavtalen har en verdi på 290 millioner euro og omfatter PP-fabrikken i Bamble med en årlig kapasitet på 175.000 tonn og PE-fabrikken med årlig kapasitet på 145.000 tonn, samt selskapets 50 % andel av Noretyl-crackeren. Denne ble bygget i 1977 og ble utvidet med 100.000 årstonn i 2005. Den har i dag en kapasitet på 557.000 tonn eten i året, samt en produksjon av 80.000 årstonn propen. Crackeren forsyner plastfabrikkene i Bamble og Hydro Polymers’ VCM fabrikk med råstoff.
Polyolefinfabrikkene i Bamble produserer plastråvarer hovedsakelig til den Nord Europeiske industrien innenfor områdene formstøping, film og fiber samt belegging. Ikke uventet uttrykker Borealis i kjente ordelag at salget av anleggene i Norge er et resultat av selskapets kontinuerlige arbeid med å styrke sin europeiske tilstedeværelse ved å sikre kostnadseffektiv drift fra råstoff til kunde. – Vårt utviklingsprogram for å bedre konkurranseevnen for anleggene i Europa har som mål å heve den generelle konkurranseevnen til våre fabrikker. Salget av vår forretningsvirksomhet i Norge er en integrert del av dette, sier John Taylor, konsernsjef i Borealis, i en kommentar. – Det gir oss nå muligheter til å konsentrere oss om vår aktivitet i Østerrike, Belgia, Finland, Tyskland og Sverige samt utvikle vår vekststrategi i Abu Dhabi, legger John Taylor til, som for øvrig snart overlater roret av Borealis-konsernet til en ny daglig leder.
Til Plastforum forteller Roy Vardheim, General Manager for Borealis Scandinavia, at de store investeringene som nå skal gjøres i Stenungsund, virkelig vil sette den svenske virksomheten på kartet. Han forteller også at de gjenværende ansatte er overført til det nyetablerte forskingsselskapet Norner Innovation AS og at mellom 50 og 60 Borealis-ansatte i Bamble fortsetter å utøve en rekke serviceytelser i konsernfunksjoner i Borealis-konsernet.
Ineos har selvfølgelig også kommentarer til at handelen nå er formelt fullført, og mener at fabrikkene i Bamble passer godt inn i Ineos, at det sikrer geografisk spredning av fabrikkene og dermed er et viktig bidrag til utviklingen av INEOS Olefins. – Bamble-anleggene vil ikke bare øke vår produksjonskapasitet i Europa, men gir oss også en andel i en gasscracker i verdensklasse basert midt i kraftsentrumet for norsk industri, uttrykker Tom Crotty, konserndirektør for INEOS Olefins i en kommentar. INEOS Polyolefins starter nå arbeidet med å integrere organisasjonen i Bamble med de andre delene av organisasjonen.
Magnar Bakke (51) er utnevnt til direktør for INEOS Bamble AS. Han kommer fra Borealis AS og har en lang karriere i forskjellige stillinger, både innenfor produksjon, FoU og i konsernstøttefunksjoner. Hans bakgrunn er kjemiingeniør ved NTNU i Trondheim, hvor han ble uteksaminert i 1980. Det skader sikkert ikke å gjenta at INEOS er verdens tredje største kjemiselskap og en ledende produsent av petrokjemiske produkter, spesialkjemikalier og oljeprodukter. INEOS omfatter 18 forskjellige forretningsområder, med et produksjonsnettverk som inneholder 73 forskjellige anlegg i 18 land, med en årsproduksjon på mer enn 30 millioner tonn petrokjemiske produkter og 20 millioner tonn raffinerte oljeprodukter. INEOS har 16.000 ansatte og en omsetning på ca 38 milliarder dollar (210 milliarder NOK).

Asle Isaksen



Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.111