23948sdkhjf

Gassrøret kan bli større

Fordi interessen for kjøpere av gass fra gassrøret Skanled fra Kårstø til Jylland er så stor må dimensjonen økes, fra 24 til 26 tommer. Endelig vedtak om bygging av Skanled kan bli tatt høsten 2009.

Etter planen skal detaljprosjekteringen av gassrøret starte i april. Det er gasskjøpere i både Grenland, Sverige, Danmark, Tyskland og Polen som nå viser sterk interesse for å kjøpe mer gass. Kapasiteten planlegges nå til 20 millioner kubikkmeter gass per døgn.
Fra Ineos, den nye eieren til petrokjemianleggene i Bamble er det kommet signaler om at de ønsker vekst, ifølge direktør Thor Otto Lohne i Gassco. Ineos skal også ha sagt seg villige til å bygge et anlegg som skiller ut etan fra gass-strømmen i Skanled. Ytterligere behov for gass kan det bli dersom crackeren i Bamble blir utvidet. I dag kommer cracker-råstoffet etan med skip fra Kårstø til Bamble.
Men foreløpig har Ineos bare overtatt Borealis-fabrikken i Bamble og halve crackeren til Noretyl. Crackeren lager etylen til plastindustrien. Ineos vil også overta Hydros PVC-fabrikk i Bamble. Men dette har konkurransemyndighetene i EU ennå ikke godkjent. En godkjennelse er ventet i første kvartal.
Samlet betyr dette at man kan være nær en salgs- og kjøpsavtale for gass som kan fylle nær 40 prosent av kapasiteten i Skanled. For å kunne utnytte resten av røret, er det trolig de største gasseierne og – selgerne på norsk sokkel, Statoil Hydro og staten, som må bli fristet til å selge. Dette er et spørsmål om gassmengde og – pris.
Gassrøret skal stå ferdig i 2012 og prisen er beregnet til 7 milliarder kroner. Største eiere er Skagerak Energi, E.on Ruhrgas og polske Pgnig. (Kilde: Stavanger Aftenblad)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109