23948sdkhjf

Sterkere liming av plast

Plasmabehandling av plast kan gi lim på emballasje bedre feste. Sveitsiske Bobst er nå blitt eneleverandør av en enhet for slik plasmabehandling fra den tyske produsenten Plasmatreat.

Utstyret benyttes ved falsing og liming av emballasje. Plasmateknologien er utbredt innen bilindustrien, hvor den har vist seg å være et uunnværlig verktøy for å lime sammen ulike syntetiske materialer. Fordelene ved bruk på plastemballasje, så vel som på lakkert, laminert eller metallisert kartong skal ifølge leverandøren Bobst være mange.
Overflatespenning er nøkkelen til å lime sammen syntetiske materialer som plast. Prinsippet kan illustreres ved å se på resultatet av fargeprøver på syntetiske substrater. Med lav overflatespenning formes små dråper på overflaten av plasten. På samme vis, hvis man forsøker å påføre lim på en laminert eller lakkert boks, er den resulterende bindingen svak fordi den kun er sterk der små dråper blir formet.
Plasmabehandlingen fører til økning i overflatespenning og dette medfører at klebemiddelet vil feste seg til hele overflaten og danne en homogen og sterk binding.

Fordi overflatespenningen faller i forhold til hvor lenge et produkt har vært lagret, kan den falle til et nivå som ikke lenger gjør det mulig å lime materialet. Av den grunn blir plasmabehandlingen utført inline, umiddelbart før liming.
Liming av esker er en kostnadskrevende operasjon som krever spesiell oppmerksomhet. Det er derfor betydelig interesse blant eskefabrikanter for løsninger som kan redusere forbruket av klebemidler, samtidig som det oppnås en pålitelig forbindelse.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078