23948sdkhjf

Reinfeldt vil ha norsk gass

Den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt vil ha mer norsk gass til svensk industri. Årsaken er at dansk gass tar slutt.

Programmet for den såkalte myndighetsprosessen for gassrøret fra Kårstø på norsk og svensk side er nå ferdig og svenske myndigheter skal være sterkt interessert i å få gass fra Norge, melder nettstedet Nordens Nyheter.
En endelig investeringsbeslutning er planlagt i 2009, med oppstart i 2011/12. Rørsystemet fra prosessanlegget på Kårstø til Grenland og Vest-Sverige er beregnet til nær 10 milliarder kroner. Totalt satser 18 selskaper 150 millioner i prosjekteringskostnader på dette rørledningsprosjektet. Representanter for store aktører som Swegas, Gøteborg Energi , Skagerak Energi, svenske Preem, tyske E.ON. danske Energinett og polske PGNIG er med i prosjektet.
I tillegg kommer investering i et separasjonsanlegg for etan i Grenland og forsterkninger i det svenske høytrykksnettet, inklusive mottaksterminaler. Dermed kan svensk industri tilbys norsk gass til industriell bruk i 2012. Saab Automobile, Volvo Aero, Volvo Personvogner og petrokjemikonsern som preem i Vest-Sverige er svært interessert i norsk gass.
I første omgang skal transportsystemet forsyne petrokjemi-, industri- og energikunder i Grenland og i Vest-Sverige, men det er også lagt opp til grenrør til Lista og inn til Oslofjorden for fremtidig behov i disse regionene. Ved oppstart er det ventet en transportmengde på om lag 3 milliarder kubikkmeter gass, tilsvarende 25 TWh energi og 700.000 tonn etan i året. Systemet vil også ha kapasitet til å forsyne ny industri og energiproduksjon. (Kilde: Nordens Nyheter).
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078