23948sdkhjf

Gir maskinforskrift stryk

Industrien mener Arbeidstilsynets forslag til ny maskinforskrift til EUs maskindirektiv avviker fra direktivet på vesentlige punkter og ber Arbeids- og inkluderingsdepartementet stoppe forslaget inntil det er gjennomgått av en partssammensatt arbeidsgruppe.

Forskriftsforslaget har på flere områder et materielt innhold som er vidt forskjellig fra direktivets, mener Norsk Industri som gjennom NHO, sammen med BNL og OLF, ber om en ny gjennomgang. Den samlede industrireaksjonen mot Arbeidstilsynets forslag kommer etter en høringsrunde som både har drøyet lenge i tid, og som også er gjennomført med svært kort tidsfrist, melder Norsk Industri.
Begrepsforvirring
I følgeskrivet til departementet om høringsuttalelsen , påviser de tre industriorganisasjonene i NHO store diskrepanser mellom Arbeidstilsynets oversettelse av direktivet, uttrykk benyttet i forslaget og hvilke uttrykk som er gjengs i bedriftene. I til departementet om , påviser de tre industriorganisasjonene i NHO store diskrepanser mellom Arbeidstilsynets oversettelse av direktivet, uttrykk benyttet i forslaget og hvilke uttrykk som er gjengs i bedriftene. - En enhetlig regelutforming er viktig for god praktisering av reglene i våre medlemsbedrifter, påpekes det i brevet til departementet, etter at forskriftsforslaget er diskutert med representanter fra flere medlemsbedrifter.
Forskjellige oversettelser
Den engelske versjonen av maskindirektivet 2006/42/EF, i Utenriksdepartementets oversettelse, har på flere punkter et annet materielt innhold enn forskriftsforslaget bygget på Arbeidstilsynets egen oversettelse.
- Dette synes å være gjennomgående i teksten, heter det i høringsuttalelsen, som lister opp en rekke eksempler som underbygger denne konstateringen.
Sikkerhet og markedsadgang
- Av hensyn til sikkerhetsnivået på maskiner i Norge og markedsadgang for vår eksportindustri, er det meget viktig at maskinforskriftens materielle innhold er i samsvar med direktivets faglige termer, skriver Norsk Industri, BNL, OLF og NHO i sin høringsuttalelse. Norsk Industri har gjennom sin forløper TBL ansett EUs maskindirektiv som helt grunnleggende for industriens internasjonale konkurranse allerede fra den første versjonen av maskindirektivet ble lansert tidlig på 1990-tallet.
Vossakasso pilotprodukt
Den gang gjennomførte TBL et eget pilotprosjekt i samarbeid med Hordaland Mekaniske Verkstad på Voss. Bedriftens produkt Vossakasso ble gjennomgått og tilpasset kravene i det første maskindirektivet, et prosjekt som ble et epokegjørende lærestykke for teknologiindustrien. For så vel norske maskinprodusenter som bedrifter som benyttet maskiner i sin produksjon hadde Vossakasso som EU-pilot betydelig overføringsverdi . Det kan virke som om noe av dette er oversett i Arbeidstilsynets arbeid med det nye forskriftsforslaget, mener industriorganisasjonene.
(Norsk Industri)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094