23948sdkhjf

Nyskapingspris for isolert trestender

MjøsCon har fått DnB Nors innovasjonspris for beste nyskaping for sin polyuretanisolerte trestender.

MjøsCon har fått prisen på 300.000 kroner i klassen nyskaping i DnB Nors innovasjonskonkurranse, for den polyuretanisolerte stenderen Iso3.

Det patentsøkte produktet er sammensatt av vanlige materialer med polyuretanskum i mellom, noe som bidrar til at bygninger vil kunne få lavere energiforbruk. Komponenten er solid og kan benyttes som bærende konstruksjon i yttervegger.

Samarbeid på Moelven
Moelven Utvikling AS har i lengre tid arbeidet med MjøsCon, et datterselskap av Mjøsplast, om den nye typen bindingsverk av tre og polyuretan.

- Vi har gjort en avtale med Moelven industrier som har etablert et produksjonsselskap der vi blir medeiere, forteller Haumann Sund i MjøsCon AS i en pressemelding fra DnB Nor.

- Dette er en god løsning for oss, i og med at det skal investeres store beløp og vi er avhengig av god tilgang til markedet, understreker han.

Moelven Utvikling AS og Moelven Wood AS er i ferd med å utvikle Iso3 til et kommersielt produkt, og håper å ta opp konkurransen med stålstendere og I-profiler, skriver Moelven i en pressemelding.

- MjøsCon har stått for den tekniske utviklingen av produkt og produksjonsmetode, og patentsøkt dette. Moelven Wood har kjøpt produksjons- og markedsføringsrettigheter og vil sammen med MjøsCon etablere et produksjonsselskap, dersom den videre utviklingen går som forventet, sier forretningsutvikler Sven Egil Holmsen i Moelven Utvikling AS i en pressemelding fra Moelven.
Fornying og funksjon
I den nye tekniske forskriften er det krav om 25cm, brukes Iso3 vil de nye kravene innfris alt ved 20cm isolasjontykkelse, heter det i pressemeldingen. - Polyuretan i kombinasjon med tre eliminerer kuldebroene i trebygg, og løser isolasjonskravene i den nye tekniske forskriften, som innføres neste år. Dette er en nyvinning vi har stor tro på, sier direktør Sverre Kværner i Moelven Wood AS i pressemeldingen.

Iso3 består av isolasjonsskummet polyuretan med tre på hver side, og brukes i bindingsverk. At det er treverk på begge sider gjør at Iso3 kan anvendes som vanlig tre.

- Vi må fornye oss og tenke på funksjon. Kombinasjonen av tre og polyuretan gir både styrke og isolasjon, og produktet sikrer at det fortsatt brukes mye tre i bindingsverket, sier Sverre Kværner.

Iso3 og produkter i fire andre klasser er med i hovedkonkkurransen 11. november i Oslo, der én million kroner deles ut til vinneren av DnB Nors innovasjonspris 2008.
Juryens begrunnelse:
Årets vinner har et stort potensial både nasjonalt og internasjonalt. Juryen har lagt vekt på at den egner seg for storskalaproduksjon og har potensial til å sette en ny standard for bransjen. Det er også lagt vekt på at ideen kan gi samfunnsmessige gevinster.

Ideen krever høy faglig kompetanse og bruk av teknologi på en nyskapende måte for å kunne gjennomføres. Det er derfor ikke tvil om at dette representerer kunnskapsbasert næringsutvikling på høyt nivå.

Juryen har også tro på at innovasjonssprosessen kan lykkes for vinnerideen. Selskapet representerer stor industriell forståelse, og har en nærhet og kobling til både avanserte forskningsmiljøer og relevant industri.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062