23948sdkhjf

– Bruk mer plast!

Leverandørbedriften Astrup tror det norske markedet er modent for enda større mengder Lexan polykarbonat.

Polykarbonat er et plastmateriale som i stadig større grad går til å erstatte metall og herdet glass i flere applikasjoner. Materialet er lett, fleksibelt, har svært høy bruddfasthet og kan gjøres gjennomsiktig.
– Vi leverer i stadig større grad til sikkerhetsapplikasjoner i byggeprosjekter, forteller Birger Eidskrem hos Astrup AS. De leverer Lexan polykarbonat fra leverandøren Sabic, som nettopp har overtatt eierskapet til teknologien fra GE.
Siden materialet er gjennomskinnlig og har en bruddstyrke på nivå med stål, brukes det for eksempel i flyvinduer. Men gjennombruddet som erstatning for glass i vanlige vinduer lar vente på seg. Pris er en av faktorene, en annen er lavere ripemotstand. – Men Sabics utviklere tror de snart kommer opp med et produkt med tilnærmet like stor ripestyrke som glass, sier Eidskrem.
I industrien blir polykarbonat i stor grad brukt til deksler. – Her er den godt egnet, både på grunn av den høye bruddstyrken, fleksibiliteten og ikke minst den lave vekten, påpeker Eidskrem.
Polykarbonat er ikke plexiglass. Plexiglass knekker når det bøyes. Det gjør ikke polykarbonat. – Men det kan «rives». Det krever imidlertid store krefter, understreker Eidskrem.
Tekst: Atle Abelsen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079