23948sdkhjf

Finansmotbør for Skanled

Gassrørledningen Skanled møter motbør i forbindelse med finanskrisen. En partner, Hafslund Energi, har allerede trukket seg fra prosjektet, og britiske Ineos skal være usikre på om de vil foreta de planlagte investeringene

Dette betyr at investeringer på rundt 10 milliarder kroner er i fare. Statsselskapet Gassco, som opererer rørledningene på norsk sokkel, erkjenner nå at prosjektet møter botbør, melder Dagens Næringsliv.
- Nå er det en del risikofaktorer i prosjektet som burde vært avklart før vi går videre, og det har vi anbefalt partnerne i Skanled-prosjektet å gjøre noe med innen 1. februar. Disse faktorene er i første rekke bekreftelse på at Ineos vil foreta de investeringene de har lovet på et separasjonsanlegg på Rafnes. Den andre store risikofaktoren er kjøps- og salgsbetingelsene for gassen, sier Thor Otto Lohne, direktør for kommersiell utvikling i Gassco, til DN Energi.
- Det er nå en betydelig risiko i prosjektet. Vi har bedt partnerne om avklaring. Vi må rydde bort risiko før vi bruker mer penger, legger han til. Det britiske gasselskapet Ineos, har tidligere gått ut med planer om investeringer etter oppkjøpet av Statoils og Hydros gamle petrokjemivirksomheter. Imidlertid har selskapet nå blitt rammet av den globale økonomiske nedturen, så Gassco etterlyser nå altså en forsikring fra selskapet om at de lovede investeringene kommer som planlagt. Et annet selskap enn Hafslund har meldt sin interesse for å gå inn i prosjektet.
Rørledningen alene vil komme på 10 milliarder kroner, mens separasjonsanlegg og mottaksanleggene, blant annet tre stykker i Sverige, vil kreve ytterligere investeringer. Driftsstart av den planlagte rørledningen kan skje i 2012 med endelig iverksettelsesbeslutning sent i år.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078