Norner inn i forskningsprosjekt for nytt plastmateriale fra CO2
Norner Innovation skal lede et fire årig forskningsprosjekt for utvikling av nye plastmaterialer basert på bruk av CO2 som råvare. I prosjektet deltar også store norske og europeiske industrikonsern som Yara og Superfos.
I det nye prosjektet inngår selvfølgelig også prosess- og produksjonsteknologi knyttet til fremstillingen av materialene. Yara og Superfos er altså blant deltakerne. Prosjektet støttes av Norges Forskningsråd gjennom det programmet som kalles Gassmaks – tidligere presentert ved flere anledninger i Plastforum og på konferansene bladet holder.
CO2 til glede og nytte CO2 er i dag en av de viktigste utfordringene for jordens miljø og stabilitet. Norners innfallsvinkel er en alternativ måte for å betrakte CO2 – nemlig som et råstoff og ikke et problem. Faktisk så er CO2 et verdifullt, lavenergetisk råstoff i denne sammenheng. – Dette er en unik mulighet til å utnytte CO2 som et råstoff i plastproduksjon og dermed snu hele CO2-problematikken rundt. Inntil 50 prosent av materialets vekt kan være CO2. Vi står foran et interessant arbeid hvor vi får muligheten til å etablere helt nye og bærekraftige plastmaterialer, sier Tine Rørvik, adm. direktør i Norner i en kommentar til det nye prosjektet.
Forsknings- og testsenter Norner Innovation har betydelig kompetanse og utstyr knyttet til polymerisasjon, prosessteknologi, materialer og egenskapsvurderinger. Fra fortiden i Borealis har de ansatte bred ekspertise innen markeder og anvendelser. Det er også slik at selskapet har noen av Nord Europas meste avanserte og industrielle pilotreaktorer hvor plastmaterialer produseres for ulike prosjekter med relevante prosessparametere og monomere. Myhre mener at Norners kompetanse, sammen med bedriftens testsenter og moderne maskiner for bearbeiding av plast gjør selskapet i stand til å både lede an i prosessteknologisk så vel som materialteknisk forskning.
Myhre forteller at utviklingsprosessen med å styre prosessparametere og modifisere egenskapene til de nye CO2-baserte polymere er godt i gang og som er en kontinuerlig virksomhet i selskapets pilotreaktorer. Dette arbeidet skal nå forseres i det nye Gassmaks-prosjektet.
Egenskapene til nye materialkvaliteter Norners forskere forteller at den typen av polymere som nå er under utvikling bruker CO2 som en av minst to monomere til plastproduksjonen. Det gjenstår imidlertid et god del arbeid med å finne ut av egenskapene til disse nye materialene. Det er bl.a. dette feltet som nå skal prioriteres høyt for å sikre at materialene kan kommersialiseres senere. Det er imidlertid klart at de nye materialenes egenskapsprofil ikke faller i samme kategori som andre typiske volumplaster (så som polyolefiner, PVC og PS). Et hovedarbeid vil derfor være å utforske egenskaper, videreutvikle dem og identifisere egnede anvendelser.
Prosjektet er svært spennende for hele plastbransjen. Deltakerne og ikke minst Norner Innovation har høye forventninger til at prosjektet vil føre til betydelig videreutvikling av en helt ny teknologi for fremstilling av plastmaterialer.
Asle Isaksen