23948sdkhjf

Fortsatt materialmangel – og prisøkninger

Plastbearbeidere over hele Europa sliter fortsatt med å skaffe nok materialer i en tid der konjunkturpilene ellers peker oppover. Samtidig stiger prisene på råvarer og additiver. EuPC etterlyser (enkle) tiltak for europeisk industristimulans.
Alexandre Dangis, som leder EuPC, European Plastics Converters, frykter at materialmangel og prisøkninger vil gi en langt langsommere bedring i plastbearbeidernes inntjening etter finanskrisen og bidra til en negativ inngang på 2011.
– For noen plasttyper står vi overfor prisøkninger på opp til 30 prosent i perioden fra november 2009 til november 2010, sier han og viser til de hyppige rapportene om prisøkning på råmaterialer og additiver. Dette i tillegg til at mangel på råvarer gjør at mange bearbeidere ikke klarer å levere ordrene.
Er det vikrelig Force majeure? EuPC understreker at organisasjonen vil holde et våkent øye med den kraftige økningen i antallet erklæringer fra materialleverandørene om "Force Majeure", erklæringer som organisasjonen kaller tvilsomme. EuPC råder faktisk bearbeidere i de enkelte land om å vurdere og etterprøve holdet i uttalelsen om "Force Majeure". Ellers er suget etter materialer fra bearbeidere i Kina så formidabelt at det blir mangel i resten av verden. – Jeg venter diskontinuitet i materialtilbudet til Europa til minst å gjelde også 1. kvartal 2011, sier Dangis i en kommentar til situasjonen.
Skyter oss selv i foten Ellers var Dangis nylig foredragsholder på en konferanse i regi av EU-kommisjonen som gikk på forsøpling av verdenshavene. Der kom han inn på hvordan Europa i dag sender enorme mengder plastavfall til gjenvinning i Østen, materialer som, i noen grad, kunne avhjulpet en vanskelig situasjon i vår del av verden. – Er ikke denne plasten av mer strategisk betydning for europeiske bearbeidere i årene framover? Ønsker ikke EU-kommisjonen at hjulene i våre egne bedrifter holdes i gang? spurte han. Og EuPC-lederen hevdet videre at europeiske politikere snart vil kunngjøre sine planer når det gjelder ressurseffektivitet i Europa. Samtidig er det et stort spørsmål om det er politisk vilje til jobbe for løsninger som holder hjulene i gang i industrien. – At det er materialmangel i vår del av verden er et paradoks og EuPC mener det må finnes løsninger som sikrer tilgangen på egnede råmaterialer, både jomfruelige og gjenvunnede. Tilsetningsstoffer likeså. Det gir ingen mening, fra et bærekraftig synspunkt, å fortsette og stimulere eksporten av europeisk plastavfall, betalt av forbrukerne, til å gi fart i næringsliv og sysselsetting i andre deler av verden når det samtidig skader bransjen i Europa, avsluttet en tydelig irritert Alexandre Dangis i EuPC.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063