23948sdkhjf

Europeisk teknologisamarbeid om NDT av komposittstrukturer

Raufoss-selskapet DolphiTech AS har signert en samarbeidsavtale med EADS Innovation Works, som er forsknings- og teknologinettverket til EADS. De to selskapene skal samarbeide om utvikling av utstyr for ikke-destruktiv testing (None Destructive Testing – NDT) av komposittmaterialer. Sammen skal de utvikle et nytt instrument for NDT og inspeksjon av komposittmaterialer, basert på et patentert ultralydkamera.
Det nye verktøyet kan brukes til alle typer NDT-anvendelser av komposittmaterialer. Raskt forklart; NDT er en metode for analyse av strukturer, for eksempel i en flykropp. Metoden kan oppdage innvendige skader som ikke er synlige fra utsiden, og uten at man behøver å ødelegge materialet. Metoder som brukes for NDT inkluderer også radiografi, bruk av infrarødt lys eller elektromagnetisme. Den nye, ultralyd NDT-enheten vil bli brukt av produsenter og operatører innen luftfart så vel som i andre næringer.

Det nye instrumentet er enkelt å betjene samt mer prisgunstig enn eksisterende NDT-kamerasystemer. Dette er det første produktet av sitt slag konfigurert for komposittmaterialer og kan enkelt anvendes av vedlikeholdsoperatører. En prototyp vil være tilgjengelig innen utgangen av 2012.

3D-ultralydkamera, utviklet av DolphiTech, vil komplettere produktserien «Smart NDT Tools» av mobile NDT-systemer, som i dag tilbys av EADS Innovation Works. – Det nye systemet vil øke hastigheten på NDT-prosedyrer i produksjon og vedlikehold, og vil hjelpe brukerne å spare tid og penger, mener Martin Bach, som er NDT-spesialist hos EADS Innovation Works.
– Godkjennelse fra og samarbeidet med EADS for vår nye ultralydteknologi til analyse av skader i komposittstrukturer, vil åpne et meget attraktivt, globalt markedet for selskapet vårt, sier adm. direktør Terje Melandsø i DolphiTech. – Etter mange års forskning og utvikling støttet av Innovasjon Norge har vi patentert LOCUS, verdens første ultralyd 2D-strekkodeleser. Samarbeidet og markedsføringsmulighetene med EADS og til deres leverandører og kunder er svært verdifullt for DolphiTech. Og spesielt når vi nå lanserer teknologien innen sivil og militær luftfart, avslutter Terje Melandsø.
Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.22