23948sdkhjf

Næringslivet sterkt i mot nytt avfallsmonopol

I kjølvannet av fremleggelsen av den nye, norske avfallsstrategien som Bård Vegard Solhjell presenterte, 5. august, (se egen nettsak under) reagerer Norsk Industri, Virke og Maskinentreprenørenes forbund kraftig på at regjeringen vil innføre tilknytningsplikt til kommunale avfallssug for næringsdrivende. – Forslaget vil gi kommunene monopol på innsamling av visse typer næringsavfall i byområder, og undergrave velfungerende ordninger i næringslivet, heter det i en felles pressemelding.
De tre organisasjonene mener dessuten at miljøeffekten er tvilsom, samtidig som kostnadene ved å investere i avfallssug er store. De påpeker også at regjeringen her går i mot Miljødirektoratet, som i tre omganger har anbefalt at forslaget ikke gjennomføres. Vil undergrave velfungerende avfallsordninger I Miljøverndepartementets avfallsstrategi, som ble lagt fram mandag 5. august, varsles det at regjeringen vil utarbeide et lovforslag som vil gi kommunene mulighet til å pålegge næringsaktører å knytte seg til kommunale avfallssug, på visse vilkår. Et avfallssug er et rørsystem som legges under bakken fram til en oppsamlingssentral. Norsk Industri, Virke og Maskinentreprenørenes forbud reagerer kraftig på regjeringens forslag, som i praksis vil innebære et kommunalt monopol på innsamling av næringsavfall i byområder. – Næringslivet har behov for fleksibilitet i valg av avfallsløsninger for å få til reduserte avfallsmengder og økt kildesortering. Miljøverndepartementets forslag vil undergrave dagens velfungerende ordninger for avfallshåndtering i næringslivet, sier Vibeke Madsen, adm. direktør i Virke.
Hun viser til tall fra Statistisk Sentralbyrå som viser at tjenesteytende næringer har blitt langt mer avfallseffektive de siste årene.

Avfallsmengdene har økt med under 1 prosent siden 2006, mens verdiskapingen har økt med over 12 prosent i samme tidsrom.
– En tilknytningsplikt til rørbaserte kommunale avfallssug vil begrense muligheten til å tilby skreddersydde individuelle og effektive sorterings- og innsamlingsløsninger, og vanskeliggjøre, og gi mindre motivasjon for avfallsreduksjon og kildesortering i næringslivet, sier Stein Lier-Hansen, adm. direktør i Norsk Industri. Vil gi mindre kildesortering og materialgjenvinning I 2004 ble forurensningsloven endret slik at næringslivet fikk frihet til å velge i markedet mellom ulike innsamlings- og behandlingsløsninger for eget avfall, med de muligheter det ga for effektivisering og reduserte kostnader. Endringen har bidratt å gjøre det mer interessant å utarbeide bedriftsinterne avfallsplaner, for å redusere avfallsmengder og å sortere avfall for gjenvinning. – I dag lønner det seg å jobbe med avfallsreduksjon og utsortering ved kilden av avfallsfraksjoner som papir og papp, plast, glass, metall, etc. for å redusere nødvendige hentedager. Forslaget om tilknytningsplikt til kommunale avfallssug vil redusere dagens økonomiske insentiver som stimulerer til avfallsforebygging og kildesortering i næringslivet og bryter dermed med et prinsipp som har ligget til grunn for avfallspolitikken de siste 25 årene. Det sier Trond Johannesen, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes forbud. Han viser til at avfallssortering ved kilden er nødvendig for å sikre god nok kvalitet for videre materialgjenvinning. Ett godt eksempel på miljøarbeidet som foregår hos næringsdrivende er NorgesGruppens butikker, som kildesorterte ca. 73 prosenter av sitt avfall i 2011 og ønsker å øke dette til 80-90 prosent innen 2014. Norgesgruppens engrosselskap frakter kildesortert materiale til gjenvinning, etter at de har levert varer til butikkene, slik at transporten ikke øker. – Forslaget om tilknytningsplikt til kommunale avfallssug ødelegger for miljøarbeidet som er lagt ned gjennom en årrekke hos en rekke næringslivsaktører, sier Vibeke Madsen.
Sterkt konkurransevridende Forslaget om tilknytningsplikt for næringsdrivende til kommunale avfallssug vil føre til et kommunalt monopol på innsamling av næringsavfall i byområder. Miljødirektoratet har vurdert hvilke effekter forslaget vil ha for konkurransen mellom offentlige og private gjenvinningsaktører og konkluderer med at forslaget vil medføre forskjellsbehandling av kommunale og private aktører, ved at de kommunale aktørene får andre rammevilkår. En slik forskjellsbehandling av offentlige og private aktører er uakseptabel. Miljødirektoratet har tre ganger anbefalt Miljøverndepartementet om ikke å gjennomføre endringen i forurensningsloven. Norsk Industri, Virke og Maskinentreprenørenes forbund mener det er oppsiktsvekkende at regjeringen likevel vil gå videre med forslaget. – Forslaget om tilknytningsplikt til kommunal avfallssug fremstår mer som et ønske fra interkommunale avfallsselskap om å finansiere opp dyre kommunale prosjekter, gjennom å pålegge næringslivet å betale for en tjeneste de ikke har bedt om, enn et tiltak som vil bidra til et bedre miljø. Vi mener forslaget bør skrinlegges, avslutter Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062