23948sdkhjf

Europeisk polymerindustri på ny i vekst, men vil leveransesituasjon stagge veksten?

En ny rapport fra Applied Market Information Ltd, (AMI) viser at polymeretterspørselen i Europa på ny er i vekst, etter nesten tre år med ganske flate markedsforhold. Imidlertid: markedene er potensielt blitt skadet av mangel på plastråvarer.

I AMIs 2015-versjon av «European Plastics Industry Report» fremgår det at det europeiske polymermarkedet i år ser ut til å vokse med 1,3 prosent sammenlignet med 2014. Men denne veksten vil kunne variere da flere regioner lider under materialmangel og raskt stigende priser.

Den europeiske plastindustrien i 2015 befinner seg altså i en ny situasjon. Det er forandringer og omveltninger, men industrien trekker seg gradvis ut av stagnasjon forårsaket først av den store resesjon i 2008-2009 og deretter av krisen i eurosonen i 2012-2013. I de to årene som er gått siden AMI publiserte sin forrige rapport, i 2013, har polymeretterspørselen i Europa knapt steget fra litt over 36 millioner tonn. Volumet i 2014 var fortsatt rundt 10 prosent lavere enn det som ble forbrukt i 2007, før den kraftige resesjonen satte inn.

Etterspørselen er imidlertid svært variabel for de forskjellige polymertyper, for de ulike applikasjonsområdene og etter land og regioner. AMIs nye rapport viser hvem som er vinnere og tapere de siste fem årene. Etterspørselen etter LL-/LDPE har ikke oppnådd noen samlet vekst. Dette forklares av en kombinasjon av materialmangel, reformuleringer og emballasjeoptimering. HDPE derimot, som har mindre eksponering mot folieindustrien, har hatt en vekst på nærmere to prosent i 2014, drevet av utviklingen i lukkbar emballasje, bilindustri og visse rørapplikasjoner PP-markedet har utviklet seg positivt. Etterspørselen er drevet av økt bilproduksjon (som var opp fire prosent i 2014 etter to ganske flate år), sterk etterspørsel etter matemballasje og medisinske og hygieneprodukter. Polystyren, PS, står imidlertid strukturelt svakt. Markedet for PS fortsetter å bli spist opp av materialets relativt høye pris, leveranseproblemer og frafall av prosesseringskapasitet.

Økningen i produksjonen til bilbransjen i 2014 bidro til å øke etterspørselen også for konstruksjonsplaster. Det var også vekst for plast til elektriske applikasjoner, bl.a. drevet av overgangen til LED-belysning. Bygge- og anleggsmarkedene forble relativt stabile noe som bidro til flat etterspørsel etter PVC og en nedgang på én prosent for volumet av EPS.

Trenden gjennom flere år , med sterkest etterspørsel i Sentral- og Øst-Europa, har fortsatt. Samlet sett har Vest-Europa vist svært liten volumvekst, mens Sentral- og Øst-Europa fikk en økt etterspørsel på 2,7 prosent. De fleste av landene i øst har nå en polymeretterspørsel godt over nivåene i 2007, mens, med unntak av Tyskland, har nesten alle land i Vest-Europa et forbruk som fortsatt er ca. 10 prosent eller mer under 2007-volumene.

Halvveis ut i 2015 er etterspørselen bedre enn den har vært på lenge, men industrien sliter med problemstillinger rundt raskt stigende priser og begrensninger i leveransene. Det kan dempe veksten for året. Videre står Europa fortsatt overfor mange underliggende makroøkonomiske og strukturelle problemstillinger, der flere økonomier fortsatt sliter. Det vil dempe polymeretterspørselen. Heldigvis tror mange land de er i starten av en mer varig økonomisk oppgang, men der det altså er store variasjoner mellom bransjer, applikasjoner og polymertyper. Gitt de forsiktige utsiktene i den europeiske økonomien forventer AMI at polymeretterspørselen i Europa vil få gjennomsnittlig vekst på i overkant av én prosent per år i femårsperioden 2014-2019. Gitt en slik utvikling, vil etterspørselen i 2019 likevel fortsatt være under toppnivået i 2007.
«AMI's 2015 European Plastics Industry Report» er nummer 13 i rekken. Den er på 320 A4-sider og koster 640 euro som paperback og 725 euro som pdf. Nærmere opplysninger ved Regine Futter, info@amiplastics.com
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094