Stadig sterkere samarbeid skal sikre komposittutviklingen

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

Norsk Komposittforbund har avholdt sitt års- og medlemsmøte 2017 i Sandane 9. oh 10. mai. Avslutningen foregikk hos Brødr. Aa i Hyen. 48 personer var tilstede, på et arrangement som bar bud om mer samarbeid for økt bruk av kompositt.


Ærverdige Gloppen Hotell i Sandane, ett av de såkalte «historiske hotell» var et godt sted å være for 48 komposittmennesker.
For å ta det formelle først: Under valg av nytt styre, gikk Helge Støylen, Brimer AS, ut etter mange års innsats. Han ble behørig takket av styrelederen.
Inn som nytt styremedlem kom May Britt Hansen fra Nor-Dan Marine. Viggo Karlsen, daglig leder i DIAB Norge, fortsetter i ett år til som styreleder.

Norsk Komposittforbunds fremtid – hvordan skal eller bør den se ut? Spørsmålet ble stillet av styre og administrasjon og resulterte i en interessant og åpen debatt om hva som etter hvert skal eller bør skje med ledelsen av NKF. Det får virkelig aktualitet når nåværende daglige leder etter hvert slutter (trolig i løpet av halvannet til to år). Bør NKF fusjonere med andre polymerorganisasjoner i Norge/utlandet? Bør det ansattes en daglig leder på heltid? Kan styrets medlemmer drifte organisasjonen ved å dele oppgavene mellom seg?
Forsamlingen diskuterte forskjellige konstellasjoner, med og uten kontingentforhøyelser (det ble forøvrig enighet om uendret kontingent, men med indeksregulering). Mange syntes å være rimelig fornøyd med NKF slik det arbeides i dag.
Det var enighet om å tenke gjennom saken som tas opp i full bredde ved neste årsmøte.

Medlemsmøtet hadde flere aktuelle saker å diskutere, bl.a. om sirkulær økonomi for komposittprodukter, om livsløpsanalyser (LCA), om innsamling og gjenvinning av lystbåter/komposittdetaljer, om Fylkesmannsembetenes tilsyn i norske polymerbedrifter, om fagopplæring i Kongsberg, om hvordan utviklingen har vært for «Egget» (en lukket merde i kompositt som skal hindre rømming, luseplager og stoppe forurensning i fjorder med fiskeoppdrett). Marine Harvest har fått kvalifisert vedtak fra Fiskeridirektoratet for inntil fire konsesjoner knyttet til «Egget». Det er tro på at produksjonen av en pilot kan starte denne sommeren/så snart det foreligger klarsignal.

«Hurtigbåten i det grønne skiftet» var tittelen på foredraget til Ottar J. Aare i Hurtigbåtforbundet (HRF). Det ga en interessant status på hvor vi står i dag og hvordan utslipp fra båtene faktisk har blitt kraftig redusert de siste 15 årene takket være lettere og bedre båter, ny motorteknologi og om hvordan hydrogen- og/eller el.drift kan forventes å få gjennomslag i deler av hurtigbåtmarkedet.

«SamKomp» er et prosjekt i NKF-regi og som nå støttes med over 11 mill. kroner fra Forskningsrådet og der 11 partnere inngår. Prosjektet startet egentlig på årsmøtet i 2016, da man under den innledende work-shop’en avholdt et møte under temaet «Sekundærlaminat på vakuuminjiserte konstruksjoner». Her ble det nedsatt en arbeidsgruppe. Dette har nå resultert i et treårig prosjekt støttet av Forskningsrådet. Brødr. Aa er prosjektansvarlig, mens det er SINTEF Materialer og kjemi som er leder og sekretariat for prosjektet. Mange har stor tro på dette prosjektet, som vil utrede hva som er de beste metodene for skjøting og sammenføyning av komposittdetaljer: liming, laminering, krav til forbehandling av flatene osv. Svarene vil få stor betydning for både den enkelte bedrift, for nasjonal og kanskje også internasjonal komposittindustri.

Åpenhet og samarbeid gikk som en rød tråd gjennom års- og medlemsmøtet 2017. Det var stor vilje, gode holdninger og oppfordringer til samarbeid mellom aktørene for å fremme og utvikle løsninger som hele bransjen kan dra nytte av.
En god og hyggelig middag avrundet første dag av møtet.
Dag to var i sin helhet viet besøk og omvisning hos Brødr. Aa i Hyen. Det ble en svært interessant seanse. Det vises til kommende utgave av Plastforum med bilder og omtale av møtet i Sandane og Hyen.
Vel blåst, NKF, dette var fremtidsrettet i god ånd!
Asle Isaksen


Hold deg opdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Skal bygge ny ambulansebåt

GulenSkyss er nettopp blitt tildelt kontrakt om drift av ambulansebåt – men hvem som skal bygge den nye båten er ennå ikke kjent.

Gravefri rehab i Asker

– Typisk norsk å være innovativ

Volkswagen øker bruken av lettvektsmaterialer i hel-elektriske biler

Britisk plastindustri avholder eget Brexit-seminar

Oljebransjen mest optimistisk

Nyhetsbrev

Bygger nytt innovasjonssenter

Online Newspaper Archive

Ny dansk analyse: Plastposen er best for miljøet

OSO Hotwater vurderer å flytte til UK

Ukas vits: Lovlig og ulovlig arbeid

Ruger du på et kompetanse- eller teknologiprosjekt?

Dropper fiskeoppdrett til havs

Skal utvikle fremtidens materialer

Blir medlem av Hydrogen Council

Biesterfeld og Evonik i partnerskap om PUR

Simuleringsverktøy med utvidet funksjonalitet

AKVA Group med firedobbelt båtleveranse

Universal Robots økte omsetningen 72 prosent

Nye batterityper på plast eller papir

– 2020-kravet er oppnåelig

EU krever at vi legger helt om til nesten-nullenergibygg i løpet av to år. Sivilingeniør Harald Hammer mener han har oppskriften.

Vil investere i digitale Lego-produkter

Prosjekt for rask formfremstilling

OM BE Plast er prosjektleder...

Etablerer Norden-kontor

Fishing for litter fortsetter

Her blir det "Plast-torg"

Industrien under tilsynets lupe

Borealis med i gigant-JV i USA

BEWi Group med milliardoppkjøp

LyondellBasell kjøper A. Schulman

Økt omsetning hos Hexagon

Materialtesting med radiologi

Drikkevann og mikroplast – ny målemetode gir gode svar

Events i kø

Ingen vei utenom emballasje-retur

KraussMaffei satser mer på pultrudering

Må betale millionbot

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.152