Utstyr til fiskeri og havbruk: økt gjenvinning og produsentansvar utredes

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

Aqua Nor-messen i Trondheim finner sted 15.-18. august. Med stadig mer plast i fiskeriindustrien og i havbruket, er messen blitt viktig for plast- og komposittbearbeidere. Samtidig tar myndighetene grep for økt gjenvinning og ansvar, der to nye prosjekter blir viktige…


Marin forsøpling og spredning av mikroplast er et stort og raskt økende globalt miljøproblem – en trussel både mot dyreliv langs kyst og i hav, mot sjømatressursene og menneskers bruk av kyst- og havområdene. I tillegg til skadevirkninger på miljøet utgjør marin forsøpling en sløsing med ressurser siden mye av avfallet kunne vært utnyttet som råvarer for nye produkter. Dette gjelder ikke minst plast.

Myndighetene tar nå initiativ til to nye prosjekter for å møte utfordringene:

1. Klima- og miljødepartementet (KLD) har bedt Miljødirektoratet om å utrede muligheten for å etablere et system som sikrer at fiskere og andre kan levere avfall de har tatt opp fra havet (marint avfall) i havn uten merkostnad , og at avfallet i størst mulig grad gjenbrukes eller resirkuleres. Ordningen skal bygge på erfaringer fra den pågående prøveordningen Fishing for Litter og videreføre opparbeidet kunnskap.

2. Parallelt med dette oppdraget har KLD bedt Miljødirektoratet om å utrede etableringen av en produsentansvarsordning for fiskeri- og oppdrettsnæringen. En slik ordning er ment å sikre en effektiv innsamling og gjenvinning av utrangert utstyr for på den måten å øke ressursutnyttelsen og redusere tilførselen av marin forsøpling. Tilsvarende produsentansvarsordninger er allerede etablert i Norge og i EU på emballasje, batterier, biler og elektronikkavfall.

Miljødirektoratet har for begge disse oppdragene engasjert selskapene Mepex AS og SALT Lofoten AS til å fremskaffe kunnskap som Miljødirektoratet vil bruke som bakgrunnsinformasjon i sine vurderinger av oppdragene fra KLD.

Vurderinger og forslag til tiltak må baseres på korrekte data og god og riktig informasjon. Miljødirektoratet understreker at hvis de skal kunne gi gode råd til departementet, er de helt avhengige av at alle relevante instanser samarbeider godt med SALT og Mepex, og gir tilgang til de data og opplysninger som de ber om i sitt arbeid med oppdragene.

En stor del av det utstyret som er omfattet av de to prosjektene er laget av plast, ofte av produsenter i Norge. Både Mepex og SALT vil være representert på Aqua Nor i Trondheim og vil der oppsøke aktuelle utstillere og produsenter av utstyr. SALT vil være representert hele uken av Erlend Standal og har tilhold på stand D333. SALT vil også være representert på stand G700. Peter Sundt fra Mepex vil besøke messen og utstillere fra plastindustrien torsdag og fredag.


Hold deg opdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Handelens Miljøfond starter opp 15. august

Modulbaserte brenselcelleløsninger for båter er prinsippgodkjent

Ny Europa-rekord for gjenvinning av PVC

Oppjustert krav til andel fornybar energi

Lanserer verktøy for samarbeid mellom næringer og studenter

Hemmeligheten bak kunstig intelligens

Nyhetsbrev

Lager 117 megawatt solkraft

Online Newspaper Archive

Førerløse ferger kan erstatte gangbruer

Installerer unikt solcellesystem på busser

PILOT-E utlyser 100 millioner

Bygger stort visningssenter for havbruk

Ukens vits: Helgearbeid

Etablerer nytt robot-samarbeid i Skandinavia

Storordre til Hexagon Composites

Stadig flere solceller på norske hustak

Tre nye katapulter rettet mot havnæringene

Rolls-Royce kan kutte mange stillinger fredag

Full fres og heder for TOMRA

Utvikler ny batteriløsning

Nytt supermolekyl skal produseres på Herøya

SINTEF etablerer fond for nystartede bedrifter

VPI solgt til irsk selskap

Pipelife lanserer STORE, dobbeltveggede rør

Brødr. Aa vant Siva-prisen

Tester ut ny tidevannsteknologi

Oppdatert om rør-i-rør

Vellykket års og medlemsmøte i Norsk Komposittforbund

Ny toppsjef i Norner

Skal få plastdetaljer lettere ut av formverktøyet

Dette er Prosess 21

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.234