ePlast fikk så mye å gjøre at de måtte flytte ut av de gamle lokalene på Jaren

ePlast, som ble startet av Bjørn Haakenstad Nilsen i 2017, har hatt en eventyrlig vekst, og i fjor endte omsetningen på 44,5 millioner kroner.
Nå håper gründeren og den daglige lederen for bedriften at de nye lokalene vil bidra til ytterligere vekst, samtidig som de satser på bærekraft.
35 års erfaring
ePlast leverer primært til plastbearbeidende industri, havbruksnæring, mekaniske verksted, olje og gass (oljeserviceselskaper med underleverandører), skipsverft og produsenter av tungt løfteutstyr, næringsmiddel (sluttbrukere og utstyrsprodusenter), prosess og farmasøytisk industri.
Bjørn Haakenstad Nilsen har snart 35 års erfaring fra plastdistribusjonsbransjen. Han var blant annet med på å bygge opp VINK i Norge og det som er VINK i Sverige, som begge ble suksessrike.
Men i 2016 begynte tankene å bygge opp noe eget å slå rot. Det var da ePlast så dagens lys. Det første han gjorde var å bygge opp en e-handelsløsning, som er det som er unik med ePlast. Derav også navnet.

Rask behandlingstid for kundene
Dette gjør at ePlast kan tilby en web-basert automatisk prising av maskinerte deler fra plast plater - både enkle former og fra CAD-filer - basert på reell kost (bearbeidingstid samt materialforbruk) basert på gjennomarbeidet profesjonell prisingsmetodikk. Dette benyttes både internt og av kunder. Og gir kundene raskere behandlingstid, levering, mindre avfall og riktig pris.
-I startfasen, men også senere, fikk jeg god drahjelp av vår medeier Alvøen, som allerede hadde en godt utviklet netthandelsside for aluminium- og stålskilt. Dette konseptet tok vi tak i da vi startet ePlast med elektronisk netthandel, sier Haakenstad Nilsen, og viser Plastforum rundt i det nye bygget på Jaren. Det ligger bare et steinkast unna det gamle, men er betydelig større, mer praktisk og ikke minst langt mer bærekraftig enn det gamle bygget i sentrum av Jaren på 600 kvadratmeter.

Hadde behov for større lokaler
- Vi merket at vi vokste så raskt at vi hadde behov for noe nytt og større, og da denne tomta på Mohagen utenfor Jaren sentrum dukket opp, slo vil til. Vi merket at vi vokste så raskt at vi hadde behov for noe nytt og større, og da denne tomta på Mohagen utenfor Jaren sentrum dukket opp, slo vil til. Her leier vi lokalene på 2400 kvadratmeter med mulighet for utvidelse på 1600 kvadratmeter, sier han.
Haakenstad Nilsen forteller at i de gamle lokalene greide de ikke holde tritt med ordremengden de fikk inn.
Det nye bygget har også et element av bærekraft i seg da det driftes på grunnvarme og solcellepaneler på taket.
- Vi har også fokus på at vi ikke sender mer enn det kunden etterspør, slik at avkapp ikke blir hos kundene, men hos oss. Det gir mindre vekt smidigere kolli og transportere, samt at transportkostnadene blir lavere. Vi sorterer restmaterialene, og sender om lag 50 tonn i året til resirkulering, forteller den daglige lederen videre. Han erkjenner at de fortsatt har en vei å gå for å bli en nullutslippsbedrift, men at de er godt på vei.

Maskinpark
I det nye lokale er det både kontorer for administrasjon og salg, i tillegg til lager og ikke minst en produksjonshall hvor det for tiden går tre maskiner som freser ut materialene etter kundens ønske. ePlast venter på ytterligere en maskin, da vil det være totalt fire maskiner, som kan produsere i plater som er opp til 2 x 6 m og til 2,5 x 4,3 m. Tykkelser helt opp til 150 mm.
Etter bare to års drift hadde ePlast en omsetning på 16 millioner kroner, og i startfasen hadde selskapet tre ansatte. I dag er de ni.
-Omsetningen vår stanset litt opp i 2022, og det skyldtes i all hovedsak innføringen av den såkalte lakseskatten. Vi leverer mye til oppdrettsbransjen, og da den skatten ble innført, ble det nesten totalstopp i nye investeringer i næringen. Men i 2023 og i fjor har denne næringen tatt seg opp igjen, og kombinert med at vi leverer til mange ulike bransjer, ser vi lyst på framtiden. V har et hårete mål om å kunne omsette for 100 millioner kroner om fem år, smiler Haakenstad Nilsen, og legger til at budsjettet for 2024 ligger på 60 millioner kroner.

Forventet svakere bunnlinje
Bunnlinjen har stort sett vært god for selskapet, men i fjor ble den noe dårligere på grunn av flytting
- Vi måtte investere i de nye lokalene, vi fikk flyttekostnader i tillegg til at vi ansatte flere. Også leiekostnadene økte som følge innflyttingen i april i fjor. Men den svakere bunnlinjen var planlagt for å kunne vokse videre, sier den daglige lederen videre.
Fakta om ePlast:

-Etablert i 2016 av Bjørn Haakenstad Nilsen på Jaren.
-Flyttet i fjor i et helt nytt fabrikklokale på Jaren med 2000 kvadratmeter stort lager og produksjonshall pluss 400 kvadratmeter til kontor og administrasjon.
-Omsatte i fjor for 44,5 millioner kroner, og har en målsetning om 60 millioner i år.
-Har for tiden ni ansatte, og forventer å ansette to-tre nye i løpet av året.
-Maskinparken består for tiden 1 stk x 2x6 meter Kimla, 2 stk 2x4 meter MultiCam 3 akse CNC fresebord. Platekapasitet er på opp til 2x6 meter og 150 mm tykkelse.