23948sdkhjf

Bærekraftig emballasje: Nye regler for mindre avfall og mer gjenbruk i EU

Ifølge en pressemelding fra Rådet for Den europeiske union, har de vedtatt en forordning om emballasje og emballasjeavfall.

«Packaging and Packaging Waste Regulation»– PPWR – ble vedtatt av Europarådet mandag 16. desember. Det var siste hinder på veien for å bli tatt inn i EUs lovverk. Emballasjeforeningen

Neste steg på veien er å føre PPWR inn i EUs offisielle publikasjon. PPWR trer i kraft 18 måneder etter innføringen.

De nye reglene vil redusere produksjonen av emballasjeavfall betydelig ved å sette bindende mål for gjenbruk, begrense visse typer engangsemballasje og kreve at økonomiske aktører minimerer emballasjen som brukes. Forskriften dekker hele livssyklusen til emballasjen.

Sikker, bærekraftig og resirkulerbar emballasje: De nye reglene omfatter blant annet følgende krav til emballasje:

  • 2030- og 2040-mål for en minimumsprosentandel resirkulert innhold (opptil 65 % for engangsplastflasker innen 2040)
  • minimere vekt og volum på emballasje og unngå unødvendig emballasje
  • minimere stoffer som gir grunn til bekymring, inkludert å begrense markedsføring av emballasje som inneholder per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS) hvis de overskrider visse terskler

Krav til merking, merking og informasjon (f.eks. om materialsammensetning eller resirkulert innhold) bør gjøre det lettere for forbrukerne å sortere og velge forbrukerne.

Engangsplastemballasje: De nye reglene innfører restriksjoner på engangsplastemballasje for:

  • ferdigpakket frukt og grønnsaker på under 1,5 kg
  • mat og drikke fylt og konsumert på hoteller, barer og restauranter
  • individuelle porsjoner krydder, sauser, melkefløte og sukker på hoteller, barer og restauranter
  • små engangsprodukter for kosmetikk og toalettartikler som brukes i overnattingssektoren (f.eks. sjampo- eller bodylotionflasker)
  • svært lette plastposer (f.eks. de som tilbys på markeder for bulkvarer)

Mål for gjenbruk og påfyllingsforpliktelser

Forordningen fastsetter nye bindende ombruksmål for 2030 og veiledende mål for 2040. Målene varierer avhengig av hvilken type emballasje som brukes av aktørene (for eksempel bindende mål på 40 % for transport- og salgsemballasje og 10 % for gruppert emballasje).

I henhold til de nye reglene må take-away-virksomheter tilby kundene muligheten til å ta med egne beholdere som skal fylles med kald eller varm drikke eller ferdigmat, uten ekstra kostnad.

Neste trinn

Den formelle vedtakelsen i Rådet i dag markerer det siste trinnet i den ordinære lovgivningsprosedyren. Forordningen vil nå bli publisert i EUs offisielle tidende og tre i kraft. Forskriften vil bli tatt i bruk 18 måneder etter ikrafttredelsesdatoen.

Bakgrunn

Selv om gjenvinningsgraden har økt i EU, vokser mengden avfall som genereres fra emballasje raskere enn mengden som resirkuleres. I 2022 genererte EU nesten 186,5 kilo avfallsemballasje per person, hvorav 36 var plastemballasje. Det betyr at vi hver dag produserer en halv kilo emballasjeavfall per person i EU.

EUs nåværende direktiv om emballasje og emballasjeavfall ble først vedtatt i 1994 og har blitt revidert flere ganger. Den fastsetter regler for å forebygge og håndtere emballasjeavfall på tvers av EUs medlemsland. Flere vurderinger av direktivet har imidlertid vist at det ikke har lykkes med å redusere de negative miljøkonsekvensene av emballasje.

På denne bakgrunn la Kommisjonen i november 2022 frem et forslag til forordning om emballasje og emballasjeavfall som skulle erstatte det eksisterende direktivet og oppdatere dagens rammeverk for emballasje og emballasjeavfall gjennom hele livssyklusen, mot en sirkulær økonomi og et klimanøytralt Europa.

Europaparlamentet og Rådet vedtok sine posisjoner til den foreslåtte forordningen i henholdsvis november og desember 2023. De to medlovgiverne oppnådde en foreløpig avtale 4 mars 2024 etter to runder med uformelle forhandlinger.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093