23948sdkhjf

Plastløftet: Holdbarhet og emballasje

På Plastløftet-samlingen 27. november skal det handle om holdbarhet, ifølge en pressemelding fra Grønt Punkt Norge.

Økt bruk av resirkulert plast, unngå unødvendig bruk av plast og design for gjenvinning er de tre grunnpilarene i Plastløftet. I samarbeid med Matvett, ønsker Grønt Punkt Norge nå å synliggjøre at de tre løftene ikke skal gå på bekostning av produktet på innsiden av emballasjen.

På årets siste Plastløftet-samling – 27. november kl.13.30 - 15.00 - er tema derfor Holdbarhet og emballasje.

Programmet

Til Sjølyst Møtesenter kommer Marit Kvalvåg Pettersen fra Nofima, som vil dele innsikt om hvordan faktorer som bruk av resirkulert plast og design for gjenvinning påvirker holdbarheten til matvarer. Hun vil også snakke om hvordan det nye EU-regelverket kan forme fremtidens emballasje.

Anne-Grete Haugen fra Matvett presenterer en helt ny undersøkelse om bransjens og forbrukernes holdning til plastemballasjens funksjon med hensyn til holdbarhet.

Til slutt blir det panelsamtale med refleksjoner rundt fremtidige emballasjeløsninger som fremmer holdbarhet og bærekraft.

Matsvinn

Bakgrunnen for at holdbarhet nå i større grad skal inkluderes i Plastløftet, er den globale miljøutfordringen vi står overfor når det kommer til matsvinn.

– Bare i Norge kaster vi over 450.000 tonn mat som burde vært spist. Derfor jobber vi aktivt med å minske matkastingen på alle områder, sier daglig leder Anne-Grete Haugen i Matvett.

For selv om vi kaster altfor mye mat i Norge, kunne det vært enda verre.

– Dagens emballasjen er med på å sikre og forlenge holdbarheten til veldig mange produkter. Forbrukere oppgir at forlenget holdbarhet er viktig for at de skal kaste mindre mat og derfor oppfordrer vi alle produsenter til å finne løsninger som sikrer matvaren hele veien fra produksjon, via transport og hjem til forbruker, sier Haugen.

I 2022 ble Holdbarhetsprisen delt ut for første gang, og i 2025 vil dette bli en fast del av Plastløftet.

Økte krav til gjenvinnbarhet

Med stadig økte krav til emballasjens sammensetning, økt bruk av monomaterialer og resirkulert innhold, ønsker Grønt Punkt Norge og Matvett å sikre at emballasjeutviklingen ikke fører til at stadig mer materialgjenvinnbar emballasje går på bekostning av produktene.

– Vi er veldig positive til kravene til økt gjenvinnbarhet. Samtidig er det viktig at det utvikles gjenvinnbar emballasje, som ikke kan føre til økt matsvinn, sier adm.dir. Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.

For det er ofte barrierer og sammensatte laminater som fortsatt er fasiten når god holdbarhet skal prioriteres, noe som sjelden fører til god gjenvinnbarhet.

– Ved å inkludere holdbarhet i Plastløftet, utfordrer vi medlemmer til å finne de beste løsningene som både kan bidra til mindre matsvinn og økt gjenvinning, sier Røine.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094