23948sdkhjf

Det er funnet store mengder isopor i Oslofjorden

Oslofjordens Friluftsråd kartlagt store deler av strandsonen i Oslofjorden. Resultatet er urovekkende, ifølge en artikkel på NRK.

De har funnet store mengder isopor langs hele Oslofjorden, Det er også gjort funn samt i enkelte bukter og på strender. Isopor er et plastmateriale som løser seg opp til mange små biter og blir nesten umulig å fjerne. Flere av fjordkommuene gir nå anbefalinger til hva folk kan gjøre for å hjelpe, blant annet at man alltid må kaste isopor på godkjent mottak.

Disse anbefalingene har Oslofjordens Friluftsråd på sine nettsider: 

  • EPS bør aldri være eksponert for verken sol, vann eller mekanisk påvirkning over tid.
  • Eldre flyteelementer uten plastbeskyttelse bør fases ut og erstattes med pongtonger som er fullstendig innkapslet.
  • Gjennomfør jevnlig kontroll av pontonger og bøyer for å avdekke skader. Utfør utbedringer så raskt som mulig.
  • Blokker av EPS bør ikke benyttes som underlag/støtte for båter i opplag.
  • Blokker og utrangerte brygger av EPS bør ikke mellomlagres utendørs. Sørg for raskt og korrekt avhending.

Her er flere fakta om isopor hentet fra Oslofjordens Friluftsråd sine nettsider: 

Hva er EPS (isopor)?

EPS, eller ekspandert polystyren, er mer kjent som isopor. Ekspandert plast er plast med små hulrom som er fremstilt ved esing (ekspandering) av kompakt plast. Volummessig består EPS kun av ca. 2 % polystyren og 98 % luft. EPS er svært prisgunstig, veier lite og er enkelt å bearbeide. EPS er som regel hvitt, men finnes også i en grå variant som har bedre isolasjonsevne.

Fragmentering

Når ekspandert plast havner på avveie vil den under naturlige forhold ha svært lang nedbrytingstid, men om den utsettes for direkte sollys eller mekanisk påvirkning i sjøen eller strandsonen, vil den raskt fragmenteres. Disse fraksjonene er nesten umulige å rydde og kan lett forveksles som mat av marine organismer og fugler.

Gjenvinning

EPS egner seg godt til materialgjenvinning. EPS er veldig voluminøs og består av 98% luft. Derfor må den komprimeres før den kan gjenvinnes. Når den er kvernet og komprimert blir den smeltet og kan brukes til nye plastprodukter.

Les også: Hvordan forebygge forsøpling av EPS og XPS fra byggeplasser?

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047