23948sdkhjf

Dystre tall om plastforurensning

Ifølge Earth havner 14 millioner tonn plast i havene hvert år. Uten tiltak vil tallet bli til 29 millioner tonn per år innen 2040. Hvis vi inkluderer mikroplast i dette, kan den kumulative mengden plast i havet nå 600 millioner tonn innen 2040.

Dårlig forvaltning av plast har gjort det til et av de største miljøproblemene i vår tid. Millioner av tonn plastavfall dumpes hvert år. Likevel blir 91 prosent av all plast som noen gang har blitt laget, ikke resirkulert. 

Dette er Earth sine 8 kvasse punkter om plast, basert på statistikk.

1. Verden genererer 400 millioner tonn plastavfall i året

Det første kommersielt tilgjengelige plastproduktet ble lansert i 1907, men masseproduksjonen startet ikke før i 1952. Siden den gang har den årlige plastproduksjonen økt nesten 200 ganger, og i dag produserer vi like mye plast globalt som to tredjedeler av menneskehetens totale masse. Plastbruken har drevet verden til å generere omtrent 400 millioner tonn plastavfall hvert år for å holde tritt med etterspørselen, hvorav 60 prosent ender opp i vårt naturlige miljø eller deponier.

2. USA produserer 42 millioner tonn plast hvert år, det høyeste i verden

Verdens største bidragsyter til plastforurensning er ingen ringere enn USA, ifølge en amerikansk kongressrapport fra 2021. Landet, som allerede er en av verdens største bidragsytere til klimagassutslipp, genererer ca 42 millioner tonn plastavfall hvert år, som utgjør 130 kg per person. Til sammenligning produserer USA nesten dobbelt så mye som Kina, og mer enn alle landene i EU til sammen. Anslagsvis 1, 13-2, 24 millioner tonn av avfallet lekker ut i hav og miljø hvert år.

3. Mer enn 8 millioner tonn plast havner i havet hvert år

Når plastavfall dumpes på søppelfyllinger eller kastes på en uansvarlig måte, lekker betydelige mengder ut i naturen og minst åtte millioner tonn plast havner i havområdene hvert eneste år. Det er anslått at omtrent 40 prosent av havets overflate er dekket av plastavfall, og hvis vårt plastforbruk fortsetter, advarer forskere om at det vil være mer plast enn fisk i havet så snart som 2030.

4. Plastforurensning i havet på vei til å stige til 29 millioner tonn innen 2040

Som nevnt kommer rundt 11 millioner tonn (eller åtte millioner tonn) plastavfall og forurensning inn i verdenshavene hvert år, noe som har skadelige virkninger på marint dyreliv og helsen til økosystemene - dyr kan innta plast, bli viklet inn i dem, og plastavfall øker risikoen for invasive arter for å bare liste noen få. En rapport fra 2020 fant at hvis det ikke gjøres noe, vil plastforurensning vokse til 29 millioner tonn per år på mindre enn 20 år fra nå. Men forskere i samme rapport sier at det er mulig å kutte 80 prosent av forurensningen: ved å redusere veksten av jomfruelig plastproduksjon, forbedre avfallsinnsamlingssystemer og investere i resirkulerbar plast.

5. 100.000 dyr dør av plastforviklinger hvert år

Bortsett fra rusk som består av plastflasker, beholdere og til og med ansiktsmasker, kommer mellom 500.000 og en million tonn spøkelsesfiskeutstyr - fiskeutstyr som er tapt, forlatt eller kassert igjen av fiskere - inn i havet hvert år. Som et resultat dør minst 100 000 marine dyr av å bli viklet inn i fiskeavfall, enten fra kvelning eller fanget fra å reise for mat og sultes i hjel.

6. Mennesker får i seg 5 gram plast hver uke

Mange marine dyr får ved et uhell i seg plastavfall eller mikroplast, der større plastavfall brytes ned til mindre plastpartikler som er usynlige for det menneskelige øye. Når plasten beveger seg oppover i næringskjeden, er det uunngåelig at mennesker vil ende opp med å konsumere plast. Ifølge en Reuters-infografikk fra 2019 inntar mennesker omtrent fem gram plast hver uke - en skje som veier omtrent like mye som en flaskekork og tilsvarer omtrent en halv risbolle. Til sammen gjennom et år utgjør mengden plast vi får i oss en full middagstallerken.

7. Plast vil slippe ut mer klimagassutslipp i USA enn kull innen 2030

Plastforurensning er mer enn bare avfall som kastes og får råtne i miljøet, produksjonen bidrar også til luftforurensning og global oppvarming. I USA er plastproduksjon for tiden ansvarlig for 232 millioner tonn klimagasser hvert år. Produksjonen vil overgå kullkraftverk i landet innen 2030, ifølge en rapport fra 2021.

8. Covid-19 har lagt til 25.900 tonn plastforurensning i havet

For å dempe smitten av COVID-19 har engangskirurgiske ansiktsmasker, personlig verneutstyr (PPE) og plastflasker med desinfeksjonsmiddel blitt viktige daglige behov. Nedstengninger og sikkerhetstiltak har også drevet opp bruken av takeaway-emballasje for mat. Men denne omfattende økningen i plastforbruket har resultert i anslagsvis 8,4 millioner tonn plastavfall generert fra 193 land siden starten av pandemien, hvorav 25.900 tonn – tilsvarende mer enn 2.000 dobbeltdekkerbusser – har lekket ut i havet, ifølge nyere forskning.

Kilde: Earth.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062