23948sdkhjf

Packaging waste and sustainability forum: Hva kan vi vente oss av PPWR - og er bransjen klar?

MØTE I BRÜSSEL: Bransjen er positiv til mange aspekter i den nylig vedtatte emballasjeforordningen (PPWR), en forordning som også vil gjelde oss i Norge.

Samtidig var det bekymringer for hvordan dette skal fungere i praksis som dominerte diskusjonene på forumet, ifølge en pressemelding fra Norsirk.

Wendelboe deler sine tanker etter tre dager i Brüssel sammen med emballasjeprodusenter, produsentansvarsselskap fra hele Europa, representanter fra EU-kommisjonen og andre bransjeaktører. 

Wendelboe deler oppdatert kunnskap på emballasje og trendene i bransjen, men viktigst av alt, en solid pekepinn på hva vi kan vente oss av den nye EU- forordningen, som vil skape store endringer for produsenter og bransjeaktører de kommende årene.

Selv om endelig dokument av PPWR ikke formelt godkjennes før senere i vår, så er den siste behandlingen regnet som en formalitet, og innholdet fra vedtaket i mars forventes å være endelig versjon. Vi vet derfor allerede nå hva emballasjeprodusentene har i vente.

Ombruksemballasje – bekymring og muligheter

Det var en felles erkjennelse blant alle deltakere på forumet, at handling er nødvendig for å flytte bransjen i en mer bærekraftig retning, og i stor grad var det positivitet rundt PPWR. Et felles rammeverk vil skape mer harmonisering mellom medlemslandene – og likere vilkår for aktørene i markedet. Forordningen er omfattende, med blant annet ambisiøse mål på reduksjon, gjenvinningsmål og ikke minst mål for økt andel ombruksemballasje. Sistnevnte har skapt mye debatt og forhandlinger gjennom EU- behandlingen, og endte etter siste vedtaksrunde med et lavere prosentmål enn hva det opprinnelige utkastet foreslo. Men, det vil likevel kreve betydelig endring for produsentene.

Hvordan bør norske produsenter forholde seg til PPWR i dag?

Selv om det er snakk om år før PPWR trer i kraft, og detaljene nok vil bli mer klare, så er det ingen grunn til å sitte stille i båten den kommende tiden. De store linjene foreligger. Urokkelig krav til reduksjon, tomromsraten skal ned, krav til emballasjedesign er skissert, økning i bruk av ombruksemballasje er fastsatt og innblandingskrav av sekundær (gjenvunnet) materiale kommer. Å allerede nå begynne å planlegge produksjonen og verdikjedene for å være rustet til å imøtekomme kravene i forordningen, gjør at du som produsent får bedre tid til en kvalitetsbasert omstillingsprosess.

I tillegg jobbes det med felles europeisk merkeordning for emballasje, og konklusjonen publiseres om et drøyt år. Her er det signaler per nå om at den med stor sannsynlighet vil være mer eller mindre lik den vi har innført i Norden. Det er godt nytt for norske produsenter, som allerede er godt i gang med riktig merking av sin emballasje.

Les hele saken på Norsirk HER.

Kilde: Pressemelding fra Norsirk.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.066