23948sdkhjf

Nå blir det plastinnsamling også i Stavanger

PLASTINNSAMLING I STAVANGER: Sola og Sandnes er allerede i gang. Nå blir plasten hentet en gang i måneden også i Stavanger.

Så blir den kjørt til Tyskland for gjenvinning. Det skriver Aftenbladet i en artikkel.

Sommeren 2022 brant sorteringsanlegget til IVAR på Forus og satte maskinen som sorterer ut plast satt ut av spill. Les mer om ulempene etter brannen HER.

Både Sandnes og Sola har innført en midlertidig ordning for innsamling av plast hos husstandene. Stavanger vil trolig innføre samme type løsning denne høsten i Stavanger. Det er innført midlertidige innsamlingspunkter ute i bydelene, men disse mottakene har for dårlig kapasitet. Kommunen får heller ikke inn så mye plast som ønskelig.

Kjøres til Tyskland med lastebil

Den innsamlede plasten blir fraktet til Tyskland med lastebil fordi det i Norge ikke finnes noe anlegg som kan sortere plasten i ulike typer som hver for seg kan materialgjenvinnes.

Slik blir regnestykket likevel positivt: Livsløpsanalyser for gjenvinning av plastemballasje fra norske husholdninger, viser at dette gir minus 0,9 kilo CO2-ekvivalenter per kilo plastemballasje.

Hvis plasten hadde gått til forbrenning og energiutnyttelse som fjernvarme lokalt, ville tilsvarende tall i klimagass-sammenheng blitt pluss 1,8 kilo CO2-ekvivalenter per kilo plastemballasje.

Ordningen vil vare frem til IVARs sorteringsanlegg er gjenoppbygget i 2027.

Kilde: Artikkel i Aftenbladet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094