23948sdkhjf

Sorterte tidligere ut 330 tonn plastavfall i måneden – nå blir det bare 18 tonn

Fjorårets brann i sorteringsanlegget har ført til et skikkelig tilbakeslag!

FUNGERTE IKKE Å SORTE SELV: Da det moderne søppelanlegget brant ned på Forus i Stavanger, måtte rogalendinger gå tilbake til å sortere søppelet selv.

Det skriver NRK i en artikkel.

For å sortere plast må folk gjøre en innsats for å spore opp hvor miljøstasjonene er og ta dem i bruk. Om det er plastdunker i nabolaget, blir de ofte for fulle.

Nå inneholder restavfallet store mengder plast. Restavfallsbilene kan ikke lenger kjøre inn til ettersorteringsanlegget på grunn av brannen hos Ivar i juli i fjor.

– Da får vi ikke sortert ut plasten lenger, sier Tord Tjelflaat, assisterende avdelingsleder for gjenvinning hos Ivar, til NRK.

Fra best til verst

For rundt et år siden var kommunene som eier Ivar best i landet på gjenvinning. Nå er de blant de dårligste i landet.

Ivar har gitt de tolv eierkommunene et tilbud om å legge til rette for et tilbud om kildesortering til innbyggerne. De har valgt litt ulike løsninger.

Både Stavanger kommune og flere av de andre har valgt å etablere midlertidige mottakstilbud for plast. 

Noen har opprettet miljøstasjoner og returpunkt, andre har gått tilbake til ordninger med plastsekker som blir hentet hos husholdningene, akkurat som rest-, papir- og matavfall.

Nytt sorteringsanlegg

Ivar får inn rundt 18 tonn plastavfall i måneden. Anlegget sorterte ut omtrent 330 tonn i måneden,

Før brannen, sparte ettersorteringsanlegget miljøet for 10.500 tonn med CO₂, ved å sortere ut 4000 tonn plast i året.

– I 2018, før sorteringsanlegget var i drift, kildesorterte innbyggerne cirka 220 tonn i måneden. Da er ikke en innsamlingsgrad på 18 tonn i måneden mye, sier Tjelflaat til NRK.

Tjelflaat regner med at selve bygget står ferdig i 2025, deretter skal maskinparken installeres. Dersom alt går etter planen skal nytt sorteringsanlegg være klar til testing høsten 2026.

Kilde: Artikkel på NRK.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094