23948sdkhjf

Over 70 prosent er plast, viser ny kunnskap om forsøpling i innlandsområder

MEST PLAST: Siden 2017 har Hold Norge Rent samlet inn kritisk informasjon om landforsøpling. Nå foreligger resultatene fra 2023.

Ifølge en pressemelding fra Hold Norge Rent, bestod over 70 prosent av søppelet som er ryddet av plast.

I 2023 ble 1.905 enheter, tilsvarende 74 kilo søppel, plukket og registrert langs norske vassdrag og innsjøer. Dette tilsvarer i gjennomsnitt 0,64 biter søppel per meter målt, men søppelet fordeler seg ikke jevnt utover kartleggingsområdene.

– Hver elv og innsjø måles to steder for å sammenlikne forsøplingssituasjonen i lett tilgjengelige områder med områder som er mindre tilgjengelige, sier fagleder for forebygging og opprydding i Hold Norge Rent, Mari Mo Osterheider. 

I år inkluderer også rapporten fra kartleggingene en undersøkelse over hvordan forsøplingen har endret seg de siste tre årene med kartlegging. Dette viser at det i stor grad er den samme typen forsøplingen vi finner mest av hvert år, og dette underbygger aktuelle forsøplingsutfordringer som EPS (isopor), emballasje og småbiter i plast.

Forsøpling fra personlig forbruk dominerer

Forsøpling fra personlig forbruk er den vanligste kilden til forsøpling registrert i kartleggingsprogrammet, med industri og næring rett bak.

Målt i antall utgjør personlig forbruk, sanitæravfall (forsøpling fra toalettet) og fritidsrelatert forsøpling 36 prosent av forsøplingen som ble funnet i måleområdene i 2023.

Engangsprodukter, emballasje og produkter som konsumeres eller benyttes ute, har større risiko for å komme på avveie.

– Hovedvekten av forsøpling fra personlig forbruk kan relateres til konsum av mat, drikke og tobakk, og dette er i stor grad produkter og emballasje med høy forsøplingsrisiko, sier Osterheider. 

Les rapporten her.

Hold Norge Rents kartleggingsprogram for vassdrag og innsjøer er Norges eneste kartleggingsprogram for forsøpling i innlandsområder.

Det mangler fortsatt kunnskap om innlandsforsøpling, og selv om kartleggingsprogrammet for vassdrag og innsjøer setter et søkelys på denne problematikken, har vi fortsatt ikke en tilfredsstillende oversikt over omfang og sammensetning av forsøpling fra norske kilder.

Kilde: Pressemelding fra Hold Norge Rent.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.312