23948sdkhjf

Plastingeniør tilbakeviser skremselspropaganda fra Dagbladet

VIL SLÅ ET SLAG FOR PLASTEN: En tidligere artikkel der Plastforum siterte Dagbladet, fikk plastingeniør Stein Dietrichson til å få bakoversveis.

Artikkelen han tenker på, handler om mykgjørere i plast og ble publisert på Plastforum 8. januar.

Dietrichsons farfar var teknisk direktør på Helly Hansen og hans far var også i bransjen. Selv ble han utdannet plastingeniør i Wien 1973 - en utdannelse man fortsatt ikke kan få i Norge.

At forskning på mikroplast gir grunn til å redusere eksponeringen, særlig for barn, er påstanden han synes ble uriktig fremstilt. Til Plastforum har Dietrichson følgende kommentarer:

– Ftalater i norsk påleggs-emballasje i 2024 forekommer ikke. Mykgjort PVC matvare og annen emballasje ble faset ut i Norge på 1980-tallet.  Flammehemmere har aldri vært brukt i leker eller emballasje og de skadelige ble forbudt i hele Europa for mange år siden, sier Dietrichson.

Dietrichson presiserer at myke leker i PVC, som er den eneste plasten som mykgjøres, lages stort sett ikke lenger. Foto: Illustrasjonsfoto.

Men Lærdal Medical startet med led å lage myke PVC leker – nå har Resusci Anne som ble videreutviklingen fra leketøy teknologien reddet 1000-vis av menneskeliv fra drukning over hele verden, og moderne plastleker blitt trygge og ufarlige. 

– All emballasjeplast må godkjennes med tanke på giftighet, utlekking med mer og godkjennes etter en norm, som ofte er FDA (Food and Drug Administration USA). Enda strengere er det for emballasje for medisiner. For implantater (hofter, knær mm. som alle har viktige plastkomponenter for å redusere friksjon) er reglene enda strengere, sier Dietrichson.

Videre presiserer han at et sykehus eller transportmiddel uten plast i dag ville vært utenkelig - og nærmest umulig. Det samme ville byggebransjen blitt, der elektrisitet, rør, isolasjon mm uten plast ville økt CO2-fortavtrykket med 100-vis av prosenter, levetiden tilsvarende redusert for ikke å snakke om kostnader som vil eksplodere.

Kilde: Intervju med Plastforum.

Kommenter artikkelen (2)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094