23948sdkhjf

Plast i leker til hund, er kanskje ikke rett materiale?

Hunder liker å bite i ting. Da er det kanskje ikke et spesielt heldig materialvalg med plast? I lys av forbudet mot engangsplast, kan dette synes som et litt «glemt» område med unyttig og kortvarig plast.

Kommentar fra Svanemerket

– Det totale forbruket vårt må ned, det er det ingen tvil om. At ting kan brukes om igjen burde gjelde for alt vi handler – enten om det er en t-skjorte eller en hundeleke. Generelt sett bør vi alltid tenke igjennom kjøpene våre, velge produkter som er ment å vare og som kan repareres, sier Nina Margareta Høie i Svanemerket.

Hun legger til at hundeleker ikke er noe de jobber med per nå.

– Plast er kanskje ikke ideelt som hundeleke da det skal «herjes med» og lett kan gå i stykker, og det finnes en rekke alternativer, som for eksempel tau. I tillegg kan mikroplast finne veien inn i kroppen og ut i naturen når større plastprodukter slites i stykker ved bruk. Mikroplast kan være skadelig, både fordi bitene er så små og vanskelige å hindre spredning av, fordi de ikke brytes ned og fordi de kan frakte med seg skadelige kjemikalier inn i kroppene til både dyr og mennesker.

Normal hadde ingen kommentar

– Vi i Svanemerket har et føre-var-prinsipp og forbyr tilsatt mikroplast i mange produkter med Svanemerket, sier Høie.

Høie legger til at Svanemerket blant annet støtter opp under generelle tiltak for å redusere plastavfall.

Når det er sagt, så er det ikke slik at all plast er like ille. For eksempel kan plast bidra til å redusere matsvinn, da det beskytter mat som skal fraktes langt, eller tekniske plasttyper som brukes i maskiner og annet som skal vare lenge.

– Problemet med plast i verden er at det produseres alt for mye, det brukes for mye per produkt, og at den havner på feil sted – ute i naturen – i stedet for å bli samlet inn og brukt igjen. I tillegg til at nesten all plasten vi bruker i dag er laget av fossil olje, noe som åpenbart er et problem da det er svært viktig å kutte bruken av nye fossile råvarer mest mulig og raskest mulig, sier Høie.

Det kan virke som ikke alle aktører tar dette like alvorlig. Plastforum har ikke lykkes med å få tak i butikkjeden Normal for en kommentar rundt hunde-plastlekene, som opplagt ikke tåler det de er ment for. Det er vel heller ikke så mye mer å si om den saken.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.345