23948sdkhjf

PPWR – Europaparlamentet "diskriminerer" plastemballasje

OMSTRIDT VEDTAK: Nylig vedtok EU-parlamentet sin forhandlingsposisjon om emballasje- og emballasjeavfallsforordningen (PPWR) foreslått i fjor av EU-kommisjonen.

Dessverre har mange endringsforslag fra miljøutvalgets første rapport som skiller ut plastemballasje, bestått konsensus i plenarmøtet.

Det skriver EuPc i en pressemelding. 

Skuffet over ubegrunnede tiltak

European Plastics Converters er skuffet over de ubegrunnede skreddersydde tiltakene mot plast, som ser ut til å være hovedsakelig basert på følelsesmessige motiver. Noen eksempler på slik følelsesmessig motivert stemmegivning er spesielle reduksjonsmål for visse plastemballasjer, unntak for komposittemballasje fra brukskvotene for resirkulert bruk, og forbud mot engangsstrekkfilmer med mer.

Videre skriver EuPc at mangelen på rasjonell støtte til en plastkonverterings- og resirkuleringsindustri som har jobbet for forbedret bærekraft, resirkulerbarhet, sirkularitet samt for forbedret ytelse av emballasjetilbudet er en tapt mulighet. I vårt perspektiv burde temaer som ekstra matsvinn som en direkte konsekvens vært tatt opp, mens gjenbrukskvoter for plastemballasje og andre heller ikke har vært særlig godt vurdert. Etter vårt syn vil de vedtatte endringsforslagene derfor ikke gi de forventede miljømålene Stortinget ønsker.

Forvirring rundt hvordan målene skal nås

- Dessuten gir mangelen på hensyn til hvordan de skal nå de ambisiøse målene for resirkulert innhold, forvirring til deres gjennomførbarhet i årene som kommer. De foreslåtte målene er basert på forutsetningen om en gitt konsistent tilgjengelighet av resirkulerte råvarer av høy kvalitet, som har vist seg å mangle allerede i dag, skriver EuPc.

Videre skriver EuPc at Lineære avfallshåndteringssystemer i mange medlemsland med fortsatt åpne deponier og subsidiert forbrenning har i årevis blokkert nødvendige ytterligere investeringer i høykvalitets infrastruktur og høyteknologiske systemer for innsamling, sortering og resirkulering.

Praktiske løsninger som kredittbaserte systemer og klare unntak må inkluderes i en endelig versjon av PPWR for å la plastkonverterings- og resirkuleringsindustrien, hovedsakelig sammensatt av SMB-er, og deres kunder, effektivt overholde og støtte markedet av høy kvalitet resirkulerte materialer for å vokse naturlig.

Kan påvirke fremtidig innovasjon

Ytterligere bekymringer kommer fra forbudet mot emballasje som faller i resirkuleringsgrad D eller lavere, noe som kan påvirke fremtidig innovasjon negativt og vil ha uforutsigbare konsekvenser for mange, mye resirkulerte emballasjeformater.

- Medlemsstatenes mulighet til å vedta strengere nasjonale tiltak undergraver til syvende og sist harmoniseringsånden i forordningen og risikerer å skape den lappeteppeeffekten vi ser i dag på bærekraftsarenaen, skriver EuPc

Samtidig hilser EuPC imidlertid mange positive endringer velkommen, særlig utelukkelsen av farlig gods fra forordningens virkeområde, de ulike unntakene under gjenbruksforpliktelser og muligheten til å bevise høye resirkuleringsgrader for emballasjeformater under vedlegg V.

- Oppmerksomheten må nå gå til rådet, hvor mange saker som er under behandling vil bli behandlet for å samarbeide om å levere en ny æra for bærekraftig emballasje og dens fremtid. Vi stoler på at rådet, som er nærmere realitetene som står på spill, vil fullføre denne delen av EU-forordningen som alle ønsker å se lukket, med tanke på våre bekymringer, før EU-valget i juni 2024, skriver EuPc.

I mellomtiden fortsetter vi å være åpne for strategiske faktabaserte dialoger.

Kilde: Pressemelding fra EuPc.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078