23948sdkhjf

EUs forbud mot eksport av plastavfall: – Et viktig skritt i riktig retning, sier miljøorganisasjon

EU har gått med på å forby eksport av plastavfall til en rekke land, og kan dermed sette en stopper for årevis med forurensingspraksis.

- Det er en seier, selv om lovverket kunne taklet problemet mer effektivt, mener organisasjonen Plastic Change.

Plastavfall fra EU-land skal ikke lenger eksporteres til ikke-OECD-land som Malaysia og Indonesia.

Beslutning i forrige uke

Det ble besluttet torsdag og fredag ​​i forrige uke under det siste og avgjørende forhandlingsmøtet om en ny avfallstransportforordning i EU, som Plastic Change og organisasjonens internasjonale allierte har fulgt.

– Vi kjenner ennå ikke alle detaljene i avgjørelsen, men det er en kjempeseier at Europa tar et større ansvar for sitt eget avfall. Det er med på å forhindre at det ender opp som forurensning utenfor fagforeningen, sier Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change i en pressemelding.

I tillegg til forbudet er det fastsatt strengere regler for eksport av plastavfall til OECD-land. Og det blir mer restriktivt å sende avfall til deponering i andre EU-land.

Store konsekvenser for avfallseksport

Plastic Change har tatt til orde for et totalforbud fordi eksport av plastavfall fra Europa har store konsekvenser for miljøet og lokalbefolkningen i landene den havner i.

Bare i 2022 eksporterte fagforeningen over én million tonn plastavfall. Avfallet havner ofte på deponier, hvorfra kjemikalier siver ut i naturen og vannmiljøet, eller det brennes og produserer helseskadelig røyk.

– Konsekvensene rammer spesielt mennesker og lokalsamfunn i det globale sør, som allerede er sårbare, sier Anne Aittomaki.

At det ikke er totalforbud mot eksport av plastavfall gjør derfor Plastic Change sint.

EU bør håndtere sitt eget avfall

Tyrkia er en av de største forbrukerne av EUs avfall og mottok i 2022 omtrent en tredjedel av plastavfallet. Fordi landet er en del av OECD, vil ikke forbudet gjelde her.

– Loven har ikke tilstrekkelig effekt dersom EU-landene kan fortsette å finne smutthull og nye land å sende avfallet til. Vi ønsket et totalforbud, som kunne tvinge Europa til å håndtere avfallet selv, redusere avfallsmengdene og gå over til en resirkuleringsøkonomi der avfall ikke skapes ved engangsbruk, sier Anne Aittomaki.

Forordningen har vært diskutert under trilogforhandlinger mellom Europaparlamentet, Kommisjonen og Ministerrådet de siste månedene. Forslaget om å stramme inn reglene for avfallseksport ble fremmet i 2021, og det nye forbudet skal nå formelt stemmes gjennom i EU.

- Skritt i riktig retning

– Et forbud mot eksport av plastavfall er et stort skritt i riktig retning. Vi vil fortsette å jobbe for at EU håndterer avfall på en ansvarlig måte og overholder de strenge krav som legges. Både i og utenfor forbundet, sier Anne Aittomaki.

Bestemmelsene vil trolig tre i kraft i løpet av de neste tre årene.

Kilde: Plastforum.dk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.067