23948sdkhjf

Feil bruk av grønne og lilla poser utfordrer kildesorteringen i Oslo

FARGESURR MED PLASTPOSER: Etter at prisen på handleposer økte i august, tyder mye på at flere misbruker de grønne og lilla kildesorteringsposene til restavfall.

Det kan koste dyrt. Det skriver Oslo kommune i en fersk pressemelding.

Kildesorteringssystemet i Oslo er basert på at innbyggerne sorterer matavfall i grønn pose, plastemballasje i lilla pose og restavfall i en vanlig plastpose. De ulike posene skilles fra hverandre etter farge i sorteringsanleggene på Haraldrud og Klemetsrud.

Derfra sendes de videre til gjenvinning. De grønne posene sendes til Romerike biogassanlegg hvor matavfallet blir til biogass og biogjødsel.

Flere grønne og lilla poser

– Antallet grønne og lilla poser som sendes til dagligvarebutikkene har økt siden august. De ansatte på biogassanlegget ser også flere grønne poser med andre ting enn matavfall, som bleier, klær, metall og annet avfall som i verste fall kan ødelegge maskineriet, sier avdelingsdirektør Marianne Holen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten.

Feil bruk kan ødelegge for andres gode kildesortering. Folk må være klar over konsekvensene av å bruke posene til noe annet enn det de faktisk er til.

Bruk gjerne poser på rull – men av god kvalitet

Å bruke handleposene fra butikken til restavfallet har i alle år vært en sentral brikke i norsk avfallsinnsamling. Etter at poseprisen økte til over fire kroner, er det mange som velger bort handleposen.

Det beste alternativet er avfallsposer på rull som man kan kjøpe i butikken. De er billigere enn handleposene, men vær obs på kvaliteten.

En del av disse posene er for tynne til å brukes som restavfallsposer. Dette er gjerne de billigste posene, noe som betyr at mange velger dem. Også dette har etaten sett i avfallet de får inn til sortering og videre gjenvinning.

– Husk at posene skal tåle hele reisen fra avfallsbeholderen, via renovasjonsbilen og gjennom sorteringsanlegget uten å revne. Da må de være av god nok kvalitet, og de må ha håndtak slik at det er lett å knyte dem, sier Holen.

– Jeg håper vi kan gjøre oslofolk klar over at noen av valgene de tar i hverdagen, kan ha mye å si for både oss og dem. Det er viktig for oss at folk bruker avfallsposer av god kvalitet, slik at vi kan ta vare på ressursene i avfallet på en best mulig måte, sier Holen.

Holen presiserer at om man har handleposer igjen i kjøkkenskuffen, er det fortsatt god gjenbruk å bruke dem til restavfall.

Kilde: Pressemelding fra Oslo kommune.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094