NorgesGruppen etterlyser bærekraftprosjekter i verdikjeden for mat og drikke. Fondet HANDLE skal dele ut millioner i sin femte søknadsrunde.
HANDLE er NorgesGruppens bærekraftsfond, og ble etablert i 2021. Hvert år støtter fondet prosjekter i den norske mat- og drikkevarebransjen med midler. Målet er å bidra til raskere omstilling, på tvers av verdikjeden.
– For oss er dette en av flere måter å øke samarbeidet om bærekraftige løsninger i bransjen. Da vi etablerte HANDLE i 2021, var det fordi vi så et behov for en katalysator som kunne gi starthjelp til viktige prosjekter. I løpet av fire år har vi mottatt over fem hundre søknader. Det er ingen tvil om at det jobbes intensivt med omstilling på tvers av bransjen, sier Signe Bunkholt Sæter, bærerkraftdirektør i NorgesGruppen.
– Hittil har vi støttet 35 prosjekter med 75 millioner kroner. Nå ber vi igjen alle med spennende prosjekter om å søke om støtte. Frist er 1. november. Vi har en ramme på 25 millioner kroner til de riktige prosjektene i denne runden, sier Sæter.
Hun understreker at oppfordringen går ut til alle som befinner seg i verdikjeden, uavhengig av om man er produsent, leverandør, gründer, start-up, organisasjon, kunnskapsinstitusjon – eller en annen type aktør.
– Alle med prosjekter som har potensial for konkrete resultater, og økt samarbeid i flere ledd av verdikjeden, er velkomne til å søke, sier Sæter.
HANDLEs nedslagsfelt er i tråd med NorgesGruppens prioriterte bærekraftområder «miljø», «helse» og «mennesker». Målet er at prosjekter som tildeles midler skal utgjøre en reell forskjell i verdikjeden for mat og drikke her i landet.
– Det betyr at det er et vidt spekter av prosjekter som kan være aktuelle. Tidligere har vi blant annet støttet prosjekter med mål om grønnere og sunnere produkter og produksjon, redusert klimagassutslipp, mindre matsvinn, redusert plastbruk, bedre dyrevelferd og opplæring i arbeidstakerrettigheter, avslutter Sæter.