23948sdkhjf

Agoprene lager den første skumgummien i verden av norsk tare

VERDENS FØRSTE: Celine Sandberg (30) fra Nøtterøy har stiftet et nytt selskap og utviklet en miljøvennlig type skumgummi av norsk tang, tare og grantre.

Gründeren bak selskapet Agoprene forteller til Plastforum at dette er første gangen norsk tare har blitt brukt til produksjon av skumgummi. 

– Målet er å gjøre produksjon av skumgummi, altså polyurethane, bærekraftig, sier Sandberg og legger til at polyurethane brukes i mange ulike applikasjoner, og kommer i mange ulike former. Totalt sett brukes opp til 40 prosent av all polyurethane i dag i til møbelskum.

– Vi har ikke har kapasitet til flere nye bestillinger i 2023, men åpner opp igjen for bestillinger i 2024. Dette håndlages på samlebånd, så det tar foreløpig lang tid å produsere, sier Sandberg.

Foto: Johanne Nyborg.

Agoprene har fått forhåndsbestillinger på 6.000 puter.

Oppskalering av produksjonen

– Vi har mottatt bestillinger fra Sri Lanka, Bangladesh og USA. Til nå har vi fokusert på de skandinaviske landene, fordi vi ønsker at produktet skal være mest mulig kortreist. Men samtidig ønsker vi å erstatte mest mulig petroleumsbasert skum, sier Sandberg.

Sandberg tenker at det neste steget vil være å hente inn frisk kapital, eller inngå samarbeid med større aktører som kan hjelpe Agoprene å imøtekomme bestillingene og den store interessen i markedet.

– Først da kan vi klare å automatisere og oppskalere. Foreløpig er det kun oss fem, samt noen gode underleverandører. Produksjonen er som et lite menneskelig samlebånd bestående av tre personer, sier Sandberg.

Agoprene har foreløpig et samarbeid med noen få mindre møbelprodusenter og skoprodusenter.

Ønsker storproduksjon av bærekraftig skumgummi

Sandberg forteller at målet er en egen fabrikk som produserer bærekraftig skumgummi innen 2026.

Foto: Johanne Nyborg.

Agoprene ble stiftet i januar 2020, ett og et halvt år før Sandberg var ferdig med masterutdanningen sin ved NTNU.

Kilde: Intervju med Plastforum.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109