23948sdkhjf

Activa 1800 akvakulturlys fra Ovun er en verdensnyhet

Ovun i Åndalsnes utfordrer markedslederen med sine nye master.

SIRKULÆRT PÅ SJØEN: Da resten av teknoligien kom på plass, ble det mulig å levere langt flere master.

Silje Wierli Hagen er ansvarlig selger i avdeling Akvakultur i Ovun.

Hun forteller at de nye mastene deres er i bruk på oppdrettsanlegg, som markeringslys, der det er krav til lys i hvert hjørne av fortøyningene, samt pr 200 meter.

Hun forteller videre at det finnes tusenvis av slike markeringslys langs kysten i Norge og utlandet.

Ovun har akkurat skiftet navn fra PartnerPlast.

Resirkulerer utrangerte bøyer og lysmaster

– Hver mast som skiftes ut vil kunne resirkuleres hos oss, og vi bruker råstoffet på nytt for å framstille nye master/bøyer. Dette er sirkulært, sier Hagen.

– Fargekravet i Norge gjør at vi kan bruke kun en viss prosentdel resirkulert materiale, men alt materiale vi bruker kan igjen resirkuleres og brukes i bøyer og nye master, sier Hagen.

I Norge leverer Ovun 100 prosent resirkulerbar plast, og tilbyr kundene et gunstig gjenkjøp om de leverer inn utrangerte master og bøyer til oss.

– For utlandet der det ikke er det samme fargekravet, kan selve plastmasten leveres i resirkulert plast, sier Hagen. 

Verdensnyhet

Andre medier har brukt ord som «verdensnyhet» siden det pr i dag ikke finnes noen som drifter sine markeringslys i oppdrettsanlegg med grønn energi.

De nye mastene vil føre til muligheten til å velge en mer bærekraftig strømkilde. Kundene kan i tillegg til alkalisk batteri, velge oppladbart via lader, eller ren solcelledrevet lys.

Lengre levetid

– Vi har merket økt fokus på bærekraft, lengre levetid og ønske om mindre vedlikehold. Nå har vi lansert Activa 1800 med mulighet for fjernovervåkning, solcelleladning, oppladbart batteri og integrert AIS, sier Hagen.

AIS er et system for automatisk identifikasjon av skip og dets bevegelse. Systemet bestå av en sender og mottaker (red. anm.)

De nye mastene er mer brukervennlig. Activa 1800 kan deles på midten for å enkelt komme til for å bytte batteri. Hagen nevner også at levetiden på to år, er en tydelig forbedring.

 

Ola Stavran. Foto: Ovun.

Fjernovervåking av havbrukslys blir det neste

– Vi ønsket å utvikle en robust all-round mast som var mer kostnadseffektiv, med enklere logistikk, mindre manuelt arbeid og som benyttet et standard batteri. Samme mast vil bli brukt i andre varianter som AIS, sensorer, solcellelading og oppladbare batterier, sier Magne Farstad, utviklingssjef i Ovun.

– Feedback fra næringen har fortalt om utfordringer rundt Bluetooth-teknologien brukt for overvåkning av havbrukslys i dag. Vi ønsket heller å skape et system som er pålitelig og som «bare funker» for sluttbrukerne, og har derfor utviklet neste generasjon lys med innebygget LTE-M mobilkommunikasjon, sier Asgeir Stavik Hustad, Teknisk Fagleder Elektronikk i Ovun.

Han legger til at Ovun snart skal lansere et system for fjernovervåkning av havbrukslys. Det skal kunne integreres med systemene som allerede er i bruk i næringen.

Kilde: Intervju med Plastforum.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094