23948sdkhjf

Pakker fisken i mindre plast av mer miljøvennlig type.

Slik emballasje har du aldri sett før!

INNOVASJON SPARER PLAST: Nå klarer fisken seg med både mindre og mer miljøvennlig emballasje.

– Dette er det første produktet som er pakket med gjenvinnbar emballasje til skinnpakking, sier Nofima-forsker Anlaug Ådland Hansen.

Det skriver Nofima på sine nettsider.

Krevende pakking

Prosjektet som hun leder, har utviklet og testet emballasjen i to år. Snart kommer den på markedet. Inni pakken er det hvitfisk fra Vesterålen.

Skinnpakking – eller «skinpack», som bransjen sier – er bra for miljøet i seg selv. I stedet for å legge fisken eller kjøttet i en skål, trekke plastfolie over og lage en pakke med mye luft som tar mer plass når den skal fraktes til butikken eller hjem til deg, så blir pakken så liten som overhodet mulig. Relativt stiv plast på den ene siden, stram plastfolie på den andre siden og ikke noe pakkegass.

Problemet har vært at slik pakking krever mer av plastfolien. Den må være satt sammen av flere lag med forskjellige typer plastmaterialer. Når flere typer plast festes sammen, skaper det problemer for gjenvinningen. Slik folie blir ikke smeltet om og brukt på nytt til ny matemballasje.

 

Slik ser det ut når den første fisken pakkes i ny, gjenvinnbar emballasje hos Gunnar Klo. Foto: Anlaug Ådland Hansen.

Tynnere plastfolie

Nå har vi klart å jobbe frem, utvikle og teste ny emballasje. Emballasjen er tynnere slik at vi bruker mindre plast. For denne typen pakke sparer vi i underkant av 30 prosent, forteller Hansen.

I tillegg er den gamle emballasjen altså erstattet med gjenvinnbar emballasje. Monomateriale, som det heter. Folien må fremdeles settes sammen av flere lag for å være sterk og tett nok, men nå er lagene slike at de kan smeltes ned og brukes om igjen.

Ute i butikken

Nofima, Emballasjeprodusenten Südpack og maskinleverandøren Multivac har vært hos Gunnar Klo AS, som har fiskebruk på Stø og Myre i Vesterålen, og testet de nye pakkene i praksis. Produktene er allerede ute i handelen, og variantene med ny emballasje rulles ut i markedet innen kort tid.

– Produktene er basert på fisk som er fisket nært fiskemottakene og så prosessert og pakket lokalt. Det er sju ulike hvitfiskarter i den nye produktserien, sier Hansen.

Tidligere har Nofima dokumentert at den nye emballasjen bevarer kvaliteten på fisken minst like godt som den gamle som ikke er gjenvinnbar.

Neste: Gjenvunnet plast

– Videre i prosjektet skal vi teste ut emballasje av gjenvunnede materialer. Det vil være et viktig steg videre som vi regner med at vil bli gjennomført kommende halvår, sier Hansen.

Det er strenge krav til plasten som skal være i kontakt med maten. Ikke minst når det er snakk om plast som er brukt før og gjenvunnet. Samtidig vil EU snart kreve at all emballasje skal være gjenvinnbar og at mer av den emballasjen som brukes, skal være laget av gjenvunnet materiale.

– Emballasjens viktigste funksjon er å ta vare på maten. Det er viktig at vi sikrer god kvalitet på produktet for å forebygge matsvinn hjemme hos forbrukeren. Gjennom arbeidet med ny emballasje har vi også jobbet med å sikre forutsigbarhet og kvalitet på produktet, sier Hansen.

Prosjektet SupremeFilet skal skape mer attraktive hvitfiskprodukter med lavt miljøavtrykk.

Gunnar Klo AS eier prosjektet og har med seg Fresh PL, Südpack, Multivac, Oda og Norsus. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.

Emballasjematerialet som er testet ut i prosjektet består av Mono PP, et materiale som kan gjenvinnes til bruk for nye emballasjematerialer.

Kilde: Nofima sine nettsider.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109