23948sdkhjf

Dansk mikroplast-undersøkelse møter kritikk

En nylig publisert dansk undersøkelse med resultatet av at man «kan avlive frykten for at mikroplast hoper seg opp i næringskjeden», får nå motbør fra flere forskere.

Forskerne mener at man ikke kan avblåse frykte for mikroplast i havet, basert på denne ene undersøkelsen.

Det skriver Forskning.no.

Roper varsko mot konklusjonen

Det er en dansk undersøkelse foretatt av Danmarks Tekniske Universitet (DTU) som har vakt oppsikt, fordi det ikke ble funnet store mengder av mikroplast i hoppekreps. Men forskere fra flere steder i verden roper nå et varsko mot konklusjonen i den oppløftende undersøkelsen.

En av dem er ifølge Forskning.no Jakob Strand ved Aarhus Universitet.

– Det er feil at mikroplast ikke hoper seg opp i dyrelivet når mengdene inne i dyrene sammenlignes med mengdene i omgivelsene. Poenget om at mikroplast ikke inntas og hopes opp i dyrelivet, er for unyansert, sier han.

I en pressemelding sendt fra forskningssenteret MarinePlastic, er det flere forskere som tar avstand fra den danske rapportens konklusjon.

Ikke avstemt konklusjonene

«Det arbeidet som er blitt gjort, har vært en del av vårt nasjonale forskningssenter MarinePlastic, og forskeren har ikke avstemt konklusjonene sine med resten av forskningssenteret. Vi er ikke enige i tolkningen av resultatene, og det er fortsatt mange spørsmål vi må få svar på før vi har det fulle bildet», går det fram av pressemeldingen.

En av forskerne bak den danske studien, Torkel Gissel, er uenig med de kritiske forskerne, og poengterer at han ikke har sagt at man avblåse mikroplast-frykten i havet.

- Jeg sier at mikroplast ikke hoper seg opp i den sentrale næringskjeden. Vi har først og fremst undersøkt hoppekreps, og her hoper det seg ikke opp, sier Gissel, som er professor ved DTU Aqua.

  

Kilde: Forskning.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094