23948sdkhjf
Sponsored content

Hvordan man kan reise litt mer miljøvennlig

Artikkelen er sponset av hellotickets.no

Å reise er en fantastisk måte å oppleve nye kulturer, steder og mennesker på. Samtidig er det ingen hemmelighet at det å reise kan ha en betydelig innvirkning på miljøet. Heldigvis finnes det flere måter man kan gjøre reisene sine litt mer miljøvennlige på, uten å ofre eventyret eller opplevelsene. Her er noen praktiske tips for å reise litt mer bærekraftig.

Planlegg med miljøet i tankene

Når du planlegger en ferie eller reise, er det viktig å tenke på hvordan du kan minimere karbonavtrykket ditt, ved å bestille reisen og aktivitetene dine hos hellotickets.no i forveien, blir det mye enklere å planlegge alt rundt på en mer miljøvennlig måte. En av de mest effektive måtene å gjøre dette på er å velge destinasjoner som ligger litt nærmere der du bor. Kortere reiser betyr gjerne mindre drivstofforbruk og mindre utslipp. Utforsk lokale destinasjoner som kan tilby unike opplevelser uten behov for lange flyreiser.

Velg miljøvennlige transportmidler

Transport står for en stor del av karbonutslippene knyttet til reise. Her er noen alternativer for å reise mer miljøvennlig:

 • Tog: Togreiser har ofte et mye lavere karbonavtrykk enn flyreiser, spesielt på kortere distanser. I tillegg kan togreiser være både behagelig og gi deg muligheten til å følge med på den vakre naturen og landskapet langs veien.
 • Buss: Langdistansebusser er også et mer miljøvennlig alternativ sammenlignet med fly og å reise i egen bil. Moderne busser er komfortable og kan tilby gode fasiliteter som Wi-Fi og toaletter.
 • Delte kjøreturer: Hvis du må bruke bil, vurder samkjøringstjenester eller bruk elbil dersom du har muligheten til det. Dette reduserer antallet biler på veiene og dermed også utslippene.

Fly mer bærekraftig

Flyreiser er ofte uunngåelige dersom du skal reise langt. Det finnes likevel måter å gjøre dem litt mer bærekraftige på:

 • Direktefly: Velg direktefly når det er mulig. Takeoff og landing bruker mest drivstoff, så færre stopp betyr lavere utslipp.
 • Karbonkompensasjon: Mange flyselskaper tilbyr muligheten for karbonkompensasjon. Dette innebærer at du betaler et lite tillegg for å kompensere for utslippene dine gjennom investeringer i miljøprosjekter som planting av trær eller investering i fornybar energi.
 • Lett bagasje: Jo tyngre flyet er, jo mer drivstoff bruker det. Ved å pakke lett kan du bidra til å redusere vekten og dermed utslippene.

Velg bærekraftige overnattingssteder

Hoteller og overnattingssteder kan variere mye når det gjelder miljøpåvirkning. Her er noen tips for å finne mer bærekraftige alternativer:

 • Grønne sertifiseringer: Se etter hoteller som har miljøsertifiseringer som Green Key eller EarthCheck. Disse sertifiseringene indikerer at hotellet oppfyller visse miljøstandarder.
 • Lokalt eide steder: Å bo på små, lokalt eide hoteller eller bed & breakfasts kan bidra til å støtte lokalsamfunnet og redusere miljøpåvirkningen sammenlignet med store kjedehoteller.
 • Miljøvennlige fasiliteter: Velg overnattingssteder som bruker fornybar energi, har vannbesparende tiltak og tilbyr resirkulering.

Bærekraftig mat og drikke

Mat og drikke er en stor og viktig del av reiseopplevelsen, og valg du tar kan ha stor innvirkning på miljøet:

 • Lokal mat: Spis på lokale restauranter som serverer sesongbaserte, lokale råvarer. Dette støtter lokalsamfunnet og reduserer karbonavtrykket fra transport av matvarer.
 • Vegetariske måltider: Kjøttproduksjon har betydelig høyere karbonutslipp enn plantebasert mat. Å velge vegetariske eller veganske måltider, selv om det bare er av og til, kan redusere miljøpåvirkningen.
 • Unngå engangsplast: Ta med en gjenbrukbar vannflaske og kaffekopp for å redusere bruken av engangsplast. Mange steder tilbyr også fyllestasjoner for vannflasker.

Vær ansvarlig som turist

Som turist kan du gjøre mye for å redusere din innvirkning på miljøet og støtte bærekraftige praksiser:

 • Resirkuler: Følg lokale retningslinjer for resirkulering. Mange reisemål har resirkuleringsstasjoner for plast, glass og papir.
 • Spar energi og vann: Slå av lys, aircondition og elektronikk når du forlater rommet. Bruk håndklær og sengetøy mer enn én gang før du ber om nye.
 • Støtt lokalsamfunnet: Kjøp suvenirer fra lokale håndverkere og støtt lokale bedrifter. Dette bidrar til økonomisk bærekraft og reduserer behovet for masseproduserte varer.

Bærekraftige aktiviteter

Når du planlegger aktiviteter på reisemålet, se etter alternativer som er miljøvennlige:

 • Utendørsaktiviteter: Vandring, sykling, kajakkpadling og andre utendørsaktiviteter har ofte lav miljøpåvirkning og lar deg oppleve naturen på nært hold.
 • Økoturisme: Velg turer og aktiviteter som er sertifisert som økoturisme. Disse er designet for å være miljøvennlige og støtte bevaring av naturressurser.
 • Dyr- og naturopplevelser: Unngå aktiviteter som utnytter dyr eller skader miljøet, som elefantridning eller å ta bilder med ville dyr. Velg i stedet naturreservater og dyrehager som arbeider med bevaring og dyrevelferd.

Velg grønn transport på reisemålet

Å velge grønn transport på reisemålet er en effektiv måte å redusere miljøpåvirkningen din. Sykkelutleie er et utmerket alternativ som lar deg utforske destinasjonen i ditt eget tempo. Byer som Amsterdam og København har godt utbygde sykkelsystemer. Offentlig transport som tog, trikk og buss er både miljøvennlig og praktisk, med byer som Zürich og Stockholm kjent for å ha effektive kollektivsystemer. 

Elektriske scootere og elbiler blir også stadig mer populære, med mange byer som Paris og Oslo som tilbyr delingstjenester for slike kjøretøy. Å gå er kanskje den mest miljøvennlige måten å utforske en destinasjon på, og byer som Firenze og Kyoto er perfekte å oppdage til fots. Ved å velge grønn transport, bidrar du til bærekraftig reising samtidig som du får en mer autentisk opplevelse av stedet du besøker.

Avslutning

Å reise litt mer miljøvennlig krever ikke store endringer, men noen bevisste valg kan gjøre en forskjell. Ved å planlegge med miljøet i tankene, velge bærekraftige transportmidler og overnattingssteder, spise lokal mat og være en ansvarlig turist, kan du bidra til å redusere miljøpåvirkningen din. Husk at hver lille handling teller, og sammen kan vi gjøre en stor forskjell for planeten vår. God tur!

Send til en kollega

0.048