23948sdkhjf

Dansk-norsk samarbeid skal resirkulere vindturbinblader

Den norske spesialisten på resirkulering av komposittavfall, Gjenkraft, og det danske selskapet Kingo Wind har etablert et nytt joint-venture med mål om å drive en bærekraftig løsning for resirkulering av utgåtte vindturbinblader. Det skriver plastforum.dk i en artikkel.

Samarbeidet, kalt Recomp Nordic, skal etablere et prosesseringssenter for komposittmaterialer i Silkeborg, hvor brukte vindturbinblader omdannes til avfallsstrømmer, klare for resirkulering. Recomp Nordic vil tilby en skalerbar løsning som kan støtte det økende behovet for effektiv og bærekraftig resirkulering av vindturbinblader.

En visjon for sirkularitet og bærekraft

Siden lanseringen har Kingo Wind fokusert på sirkularitet i markedet for demontering av vindturbiner. Visjonen er å sikre at alt materiale fra demontering av vindturbiner gjenbrukes eller resirkuleres på en mest mulig miljøvennlig måte.

– Recomp Nordic representerer et betydelig skritt fremover i vårt oppdrag om å fremme sirkularitet og bærekraft i vindindustrien. Sammen kan vi tilby en vanlig, bærekraftig og skalerbar løsning for resirkulering av vindturbinblader, sier Søndergaard.

Fremme av den grønne omstillingen

Gjenkraft understreker viktigheten av en sirkulær økonomi og å omdanne komposittavfall fra vindturbiner til verdifulle ressurser gjennom selskapets avanserte termiske behandlingsteknologi. Essensielle materialer som glass og karbonfiber samt syntetisk brensel utvinnes for resirkulering.

– Dette samarbeidet er en milepæl for Gjenkraft og vår streben etter en grønnere fremtid, sier Marcin Rusin, adm.dir. i Gjenkraft.

– Recomp Nordic vil ikke bare forbedre vår evne til å håndtere komposittavfall bærekraftig, men også sette nye standarder for sirkulær økonomi innen vindindustrien.

Oppskalering

Gjenkrafts pilotanlegg for termisk behandling er allerede i drift. Ved inngangen til 2025 forventes det første steget mot et anlegg i industriell skala å være ferdigstilt med en kapasitet på cirka 1000 tonn årlig. I 2027 skal anleggets kapasitet utvides til cirka 20.000 tonn årlig.

Etter 2027 vil partene sikte mot en fullskala europeisk ekspansjon med resirkuleringsanlegg og prosesseringssentre for komposittmaterialer spredt over det europeiske markedet.

– Dette fellesforetaket representerer et betydelig steg mot en grønnere fremtid, sier Søndergaard.

– Ved å kombinere vår kompetanse og ressurser er vi overbevist om at Recomp Nordic vil sette en ny standard for bærekraftig håndtering av komposittavfall – og over tid ikke nødvendigvis begrenset til vindindustrien alene.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094