23948sdkhjf

Astrup: Leveringstidene på plast halvfabrikat er på vei til en normalisering

Det skriver Astrup i sin månedrapport for januar.

Prisene på plastmaterialene PE,PP og POM har beveget seg nedover, noe dempet av en svakere norsk krone. Leveringstidene på plast halvfabrikat er på vei til en normalisering. 

Aluminium, kobber og sink har alle økt i pris på LME i januar, bly har gått ned mens nikkel er på samme nivå som ved nyttår.

Goldman Sachs kom med en analyse for et par uker siden dert de spådde en snittpris på aluminium på 3125 dollar.

Dette er 20 prosent opp fra dagens nivå og begrunnes med økt etterspørsel i Europa og Kina. Prognosene for kommende to år er 4500 og 5000 dollar,

Molybden er en viktig råvare i en del rustbestandige kvaliteter. Prisen på dette metallet har økt fra 46 000 dollar til 73 000 dollar pr tonn på relativt kort tid. Økende etterspørsel etter molybdenlegerte stål («syrefast» og Duplex) og begrenset med ny tilgang på gruver med forekomster presser prisene til nye høyder. Prisene fra stålverkene reflekterer ikke denne prisøkningen på råvarene da det har vært for mye materialer på markedet.

Men nå meldes det at de store grossistene har begynt å fylle på igjen. Kombinert med høye energikostnader tror mange prisene skal betydelig opp i månedene som kommer. Dette harmonerer også med en økt optimisme om at nedgangen ikke blir så kraftig som mange fryktet.

Flat utvikling i Norge

Aluminium, kobber og sink har alle økt i pris på LME i januar, bly har gått ned mens nikkel er på samme nivå som ved nyttår.

Ulike PMI-tall for januar reflekterer det samme, de er gjennomgående litt bedre enn ventet i Eurosonen. Norsk PMI kom på samme nivå som desember på 50 som betyr flat utvikling. Norges Bank kom tirsdag med melding om økt salg av norske kroner i februar som har svekket kronen mot andre valutaer. 

Leveringstidene fra alle europeiske verk er fremdeles relativt kort på aluminium tynnplater og profiler. Hydro leverer profiler på tre-fem uker, mens noen valseverk kan levere på fire uker. På rustbestandige plater har de europeiske verkene bedre ordreinngang, andre halvdel mars produksjon bookes fremdeles på tynnplater.

Mangel på mikrochips

Kvartoplater er mer stabilt og leveringstiden er april. På stangstål melder Valbruna om noe bedring i etterspørsel fra Automotive, men bilproduksjonen hemmes fremdeles av mangel på mikrochips. Det er lange leveringstider på stangstål, spesialiteter opp til ett år. Som varslet i årets førte utgave stiger legeringstilleggene på rustbestandige materialer betydelig. Noe lavere energiprisene gir en nedgang i skrot- og energitillegg på spesialstål som ender på 5702 kr/tonn for 520M. Gjennomsnittsprisen på kobber økte over 7 kr/kg i januar. Dette kommer på toppen av betydelig økte bearbeidingsprisen på bolt og fra nyttår.

Plast

Prisene på plastmaterialene PE,PP og POM har beveget seg nedover, noe dempet av en svakere norsk krone. Leveringstidene på plast halvfabrikat er på vei til en normalisering. 

Kilde: Astrups markedsrapport

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094