23948sdkhjf

Danske forskere: Engangsplast er ikke den største synderen

Røykere er en betydelig kilde til avfall i havmiljøet, men faktisk er garn og liner fra fiske et mye større problem, spesielt i Nordsjøen, viser en ny studie fra danske forskere.

Ikke bare besøker folk det og legger igjen avfallet sitt, men avfall fra flere forskjellige land skyller også opp fra havet.

Ny studie

For å løse problemet må man først forstå det – og derfor har forskere i en ny studie undersøkt omfanget og sammensetningen av avfallet på danske strender.

Dette skriver to av forskerne bak studien i en artikkel publisert i Forskerzonen, som er en del av Videnskab.dk.

Forskernes omfattende kartlegging viser at plast utgjør det store flertallet av de større avfallsstykkene (over 2,5 centimeter), hele 86 prosent.

Men i motsetning til hva andre studier antyder, utgjør engangsplast, som sigarettsneiper eller engangskopper, bare en liten del av avfallet. I hvert fall i det store bildet.

Fiskeutstyr større problem

Samlet sett er garn og snører fra fiske et mye større problem, skriver Louise Feld og Jakob Strand, som begge er tilknyttet Aarhus Universitets Institutt for Økovitenskap.

Av hyssing- og garnbitene var 'dollyrope' - en type hardt nedbrytbar streng som brukes til bunntråling - mest utbredt med 44 prosent. De tøffe restene av hyssing og nett kan være spesielt skadelige for dyr da de kan bli viklet inn i det.

En stor del av plastavfallet er for nedbrutt til å vurdere opprinnelsen, men engangsplast (SUP) ser ut til å utgjøre 15-20 prosent.

Sigarettsneiper

De mindre miljøbevisste danske røykerne slipper heller ikke unna sin del av skylden, skriver forskerne. Sigarettsneiperer og tobakksemballasje vises begge ofte:

«Våre resultater indikerer dermed at røykere er en betydelig kilde til avfall i det marine miljøet», skriver de.

Sneipene blir for eksempel ikke alltid liggende på stranden, men tas med vannet ut i sjøen, hvor de blant annet avsettes på havbunnen.

Andre hyppige typer avfall er «uidentifiserbare plastbiter, polystyrenskum og andre skumbiter», i tillegg til godteri- og chipsposer og plastlokk og kapsler.

Samtidig bekrefter studien også at lokalisering spiller en stor rolle for mengden søppel og typen som oppstår.

Strender ut mot Nordsjøen mottar spesielt mye avfall fra havet, hvorav opptil 30 prosent kommer fra fiske. På den annen side utgjør fiskeredskaper mindre enn fem prosent av avfallet på strendene ved Kattegat og Østersjøen.

Sneiper: Sigarettsneiper utgjør en stor forurensning ved danske badestrender, viser ny studie. Illustrasjonsfoto

Utgjør risiko for mennesker og dyr

På travle strender (som badestrender) var sigarettsneiper den tredje vanligste typen søppel, men er ekstremt sjelden på andre strender.

Den store mengden plast utgjør en risiko for både dyr og mennesker, skriver forskerne.

I tillegg til risikoen for at dyr faktisk blir viklet inn i plastrester som tau, er det også stor risiko for at dyreliv, som sjøfugler, spiser plast.

I tillegg kan plast frigjøre giftige og hormonforstyrrende stoffer som brukes i produksjonen, inkludert flammehemmere.

Den gode nyheten er imidlertid at mengden av søppel på danske strender har gått ned den siste seksårsperioden – men at det fortsatt er en lang vei å gå.

Studien er publisert i tidsskriftet Marine Pollution Bulletin.

Kilde: Plastforum.dk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079