23948sdkhjf

Emballasjeprodusent må rydde opp i forurensning

Det finske emballasjekonsernet Huthamaki har fått frist av Miljødirektoratet til å rydde opp på den gamle industritomta på Viul på Ringerike.

Fristen er satt til 1. januar 2024.

Det finske konsernet opplyser at de håper å få ryddet opp innen fristen. Det er snakk om en stor oppryddingsaksjon fra Huthamakis side, og det er planlagt å rydde opp i flere faser. Det er første fase som man nå håper å få startet med.

Drev emballasjefabrikk

Huthamaki eide tomta på Viul på Ringerike og drev emballasjefabrikk der.

Ringerikes Blad skriver at bakgrunnen for oppryddingen er at spredningen av de skadelige miljøstoffene PFAS fra land skal stoppes. Det må derfor blant annet ryddes opp i den mest forurensede elvebunnen rett nedenfor den nedlagte fabrikken.

Finnene har ikke kunne kommentert pålegget om opprydding grunnet manglende oversettelse av pålegget. Men nå er dette gjort, og pressetalsmann Richard Ali i Huthamaki sier at konsernet vil jobbe med implementeringen i nært samarbeid med Miljødirektoratet.

Flere 10-talls millioner?

- Vi vil også fortsette å samarbeide med direktoratet om de beste løsningene for de andre forurensede områdene, sier han til Ringerikes Blad. Han legger til at det er uklart hva det vil koste å rydde opp i de skadelige miljøgiftene, men tidligere er det blitt anslått at det kan koste så mye som flere 10-talls millioner kroner.

Pressetalsmannen sier at han har et godt håp om at konsernet vil oppfylle kravene innen tidsfristen.

– Jeg forventer ikke å ha ytterligere informasjon før trolig i februar, legger han til.

Ringerikes Blad skriver at «pålegget omfatter masseutskiftning av forurenset grunn på land, og utskifting/bortgraving av de aller mest forurensede sedimentene i elvebunnen like nedstrøms fabrikkområdet på Viul, i den såkalte hotspoten».

Rant ut i Tyrifjorden

Videre skal miljøgiften PFAS ha blitt ført nedover randselva fra fabrikkområdet. Til slutt skal det ha havnet i Tyrifjorden. For to år siden gikk Mattilsynet ut og advarte folk å spise fisk fra Tyrifjorden.

Dette er PFAS:

PFAS (uttales: pefas) er forkortelsen for per- og poly-fluor-alkyl-stoffer.

Flere av dem brytes svært langsomt ned i naturen, hoper seg opp i kroppen og kan være helseskadelige.

PFAS har blitt brukt i over 50 år i en rekke produkter, blant annet i matvareemballasje, slippbelegg i kjeler og stekepanner, impregneringsmidler for tekstiler, brannslukningsskum, rengjøringsprodukter, kosmetikk, maling, lakk og enkelte typer skismøring.

Det produseres ikke PFAS i Norge. Alt som omsettes er importert, enten i form av kjemisk-tekniske produkter eller som bestanddel i faste bearbeidede produkter.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Kilde: Ringerikes Blad

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141