23948sdkhjf

Medisinsk plast-avfall blir til designmøbler

Norsk Gjenvinning-konsernet sitt datterselskap Zirq Solutions er det eneste selskapet i verden med en industriell løsning for materialgjenvinning av medisinsk avfall. For å lukke sirkelen for plast har de nå kjøpt den danske gjenvinnings- og plastprodusenten, Letbek.

Letbek står bak møbler som vi alle kjenner.

De produserer blant annet ikoner som Egget og Y-stolen, som preger mange hjem. I tillegg har de stoler som utnytter gjenvunnet plast, som Mater sin «Ocean Chair»

49-års erfaring

Med 49-års erfaring og økende fokus på bærekraft har de opparbeidet seg en kompetanse på å utnytte resirkulert plast. Zirq Solutions på sin side er spunnet ut av KMT Gjenvinning, som har spesialisert seg på gjenvinning av kabler, og tatt den lærdommen til å videreutvikle nye løsninger for å resirkulere medisinsk utstyr, for noen av verdens største farmasiselskaper.

1,5 millioner tonn til forbrenning

- I 2018 ble 1,5 millioner tonn medisinsk avfall sendt til forbrenning – bare i Europa - og om helsesektoren var et land ville de vært den femte største CO2-utslipperen i verden. Farmasi-industrien forbedrer helsen til verdens innbyggere gjennom levetidsforlengede og livskvalitetsforbedrende produkter. At ledende aktører i denne bransjen nå går foran myndighetene ved å ta ansvar for avfallet fra produktene de selger viser hvordan de baner vei for andre bransjer, forteller CEO i Zirq Solutions, Thomas Mørch.

Minst 70 prosent av medisinsk avfall består av plast, glass og metaller. Avfallet som håndteres på Zirq Solutions sitt anlegg i Danmark er derfor blandingsprodukter og må separeres til rene høykvalitets materialer. Dette har anlegget bygget avanserte sorteringslinjer for å løse.

Kontaminert avfall

I tillegg til å motta rene produkter tar Zirq Solutions også imot avfall som er kontaminert. For å kunne materialgjenvinne også det kontaminerte avfallet har selskapet utviklet en teknologi hvor materialene dekontamineres, for deretter å kunne utnyttes på nytt i et sirkulært kretsløp. Glasset blir også utnyttet til å lage flere produkter hos glassblåser og kunstner som Pernille Bülow i Danmark.

- Det som er spennende med den sirkulære økonomien vi jobber for å skape, er at bransjer som tidligere ikke så på hverandre som naturlige partnere, nå finner løsninger for å bidra i klimakrisen vi står i. Dette er et veldig godt eksempel på samarbeid i verdikjeden for å lukke sirkelen, sier Michael Bayer Thomsen, daglig leder i Letbek, og som gjennom oppkjøpet inngår i ledelsen til Zirq Solutions.

80 % resirkulert plast

I dag utnytter Letbek allerede resirkulert plast i sine produkter. For 2022 har de benyttet ca. 10 000 tonn plast i sin produksjon, hvorav hele 80 prosent er resirkulert plast.

- Avfall er ressurser på avveie og derfor sier vi i Norsk Gjenvinning-konsernet at Det finnes ikke søppel mer. I tillegg til at vi må redusere forbruket vårt, må det finnes gode løsninger for avfall som oppstår. Det må vi gjøre for hver eneste avfallstype, slik at vi kan utnytte ressursene på best mulig måte. Dessverre finnes det ikke én løsning for alt, men jo mer vi lærer og utvikler, jo flere fellestrekk ser vi og kan kjappere komme i mål med neste utfordring. Nøkkelen er samarbeid i verdikjeder, fra design til gjenvinning, avslutter Mørch.

 

Kilde: Norsk Gjenvinning

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.228