23948sdkhjf

Rørbloggen: Dette er viktig å vite om PE-sveisemetoden SHP – High Pressure

I Norden lager vi PE-rør med en levetid på 100 år, men levetiden på ferdige VA-anlegg påvirkes også av hvilken sveisemetode vi bruker når vi bygger i felt. Hvorfor ble sveisestandarden DS/INF 70-2 erstattet nylig?

SHP – populært kalt "high pressure" er en annen sveisemetode som brukes i felt i dag.

Hvordan ser forskningen på denne? PE-spesialist Henrik Carlsson orienterer.

PE-sveisestandarden DS/INF 70-2 har fått en oppdatering etter ny forskning. Nå har den SS-Insta 2072 i Sverige

PE-materialet er i stadig utvikling. Da er det viktig at bearbeiding gjennom sveising følger med. Når kvaliteten beholdes gjennom hele kjeden vil hele anlegget få samme holdbarhet og levetid. Vi skal i dette innlegget se på hvordan det ser ut i Norge, og hvordan man jobber med PE-materialet i Sverige. Dette innlegget handler også om SHP-metoden, og om noen utfordringer ved metoden som er viktige å være klar over.

Utdanning i PE-sveising

Jeg har jobbet aktivt for NPG Sverige med utdanning i PE-sveising for Svensk Vatten. Jeg har fulgt utviklingen som har vært rundt PE-materialet de siste drøyt 30 årene. Både i felt, og de siste fem årene som konsulent på Sweco i Gøteborg. Der har jeg hatt ulike roller i sammenhenger der polyetylen (PE) anvendes. Da jeg begynte med PE-sveising var 250 mm den største dimensjonen på trykkrør i Sverige. Siden har markedet vokst jevnt. Det har blitt mulig å produsere større trykkrør i flere SDR-klasser etter at PE 100 og "Low sag"-materialene kom. Dette har hjulpet til ved kjøling og produksjonstekniske detaljer i produksjon av høyere trykklasser på store rørdimensjoner.

Fra trykkløst til store overføringsledninger

Mine foreldre startet at vanlig rørleggerfirma i 1965, og selskapet begynte med PE-sveising i 1980. Det begynte med sveising av trykkløse avløpssystem og takavvanning på store industrilokaler, og utviklet seg til overføringsledninger til havs og på land samt inntaks- og utfallsledninger i dimensjoner opp til 1600 mm. Allerede på 90-tallet hadde selskapet egne speilsveisemaskiner i dimensjoner opp til 630 mm. Da jeg sluttet som aktiv sveiser hadde selskapet over 40 speilsveismaskiner opp til dimensjon 1200 mm.

Selskapet var tidlig med da NoDig tok fart, og sveiste rør for slike oppdrag rundt om i hele Sverige. PE-prosjekter har hovedsakelig foregått i Sverige, men også i Norge, Finland, Spania og på et prosjekt i Sør-Amerika.

Les hele blogginnlegget her.

Henrik Carlsson fra Sverige har fulgt utviklingen innen PE i Sverige i drøyt 30 år. For det meste som sveiser og senere leder i familiens selskap, de siste fem årene som konsulent i Sweco i Gøteborg. Han arbeider aktivt for bransjeforeningen NPG Sverige med utdanning i PE-sveising for Svensk Vatten.

Kilde: Hallingplast Rørbloggen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078