23948sdkhjf

Byttet ut plast med steinfyll: Masse støv i hallen

Ved Flekkefjord Sparebank Arena ville man være miljøvennlig og byttet ut plastforurensning av gummifyll med gummibelagt steinfyll. Det gir masse støv.

Gummigranulat og mikroplast fra kunstgressbaner er et stort forurensningsproblem i Norge.

Ved Flekkefjord Sparebank Arena ville man velge mer miljøbevisst, og valgte å gå for gummibelagt steinfyll i stedet gummifyll, som gir masse plastforurensning.

Skadelig støv

Nå skriver avisa Agder at det nye materialet skaper nye utfordringer, nemlig i form av at blir masse steinstøv som kan være skadelig å puste inn. Nå håper kommunen at den kan løse problemene uten å måtte stenge banen.

– Det støver endel i hallen. Det fester seg mye støv på slodd, sko, og rundt i hallen. Det er utfordrende for brukere med inhalering av støv. Vi har sendt inn måling på støv for nærmere kontroll, sier kommunalsjef Svein Hansen til avisa.

Han sier at det beste innfyllet er gummigranulat, men for å unngå å spre plast og gummi, er det blitt forsket på andre alternativ. Ett av disse er noe som kalles bioflex, som er et steinfyll som er innkapslet i gummi.

Gummien slites av

– Siden det er kvarts i steinfyllet, så er det imidlertid så hardt at gummien slites av og steinpartiklene lager støv. Vi må antagelig rense banen to ganger i året for å unngå dette. Som et midlertidig tiltak må vi hive på en saltblanding som ligner den som brukes på grusveier slik at støvet blir liggende i matten og kan suges bort. Det kan vise seg at det må legges i noe annet i kunstgresset. Vi kunne nok brukt gummi siden dette er innendørs, men det tilfredstiller ikke nye miljøkrav. Vi håper å løse dette uten at vi trenger å stenge banen nå i den perioden som bruken er størst. Banen skal renses denne uken, sier Hansen.

Kilde: Avisa Agder

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094